Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μπαράζ συλλήψεων στην Κίνα για σκάνδαλο με πυραμίδα και απάτη ύψους 7,6 δισ. δολ.

FT: Μπαράζ συλλήψεων στην Κίνα για σκάνδαλο με πυραμίδα και απάτη ύψους 7,6 δισ. δολ.
Σχεδόν το 1/3 των 3.800 κινεζικών εταιρειών δανεισμού P2P αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνει
Η κινεζική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 ανθρώπους που σχετίζονται με μία απάτη τύπου «πυραμίδας», η οποία πήρε πάνω από 7,6 δισ. δολ. από επενδυτές-θύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Είναι η μεγαλύτερη τέτοιου είδους απάτη που γίνεται γνωστή στην Κίνα και η οποία πηγάζει από το σκιώδη τραπεζικό τομέα της χώρας.
Η αστυνομία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει δύο εκσκαφείς για να ξεθάψει 1200 λογιστικά βιβλία που είχαν θαφτεί βαθειά, σύμφωνα με το Xinhua.
Έχοντας ιδρυθεί το 2014, η Ezubao ήταν μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές ιστοσελίδες peer-to-peer (P2P) δανεισμού (ένας τρόπος δανεισμού εκτός νόμιμου τραπεζικού συστήματος) και υποσχόταν στους επενδυτές της ετήσιες αποδόσεις έως και 15%.
Ο ιδρυτής της, ο 34χρονος Ding Ning, φέρεται να έριχνε τα κεφάλαια από τους νέους επενδυτές στα δικά του προγράμματα ανάπτυξης ακινήτων, ενώ αποπλήρωνε και τους παλαιότερους επενδυτές.
Οι δανειστές P2P, οι οποίοι αναπτύχθηκαν εξαιτίας της δίψας των επενδυτών για προϊόντα διαχείρισης περιουσίας, υποτίθεται ότι επενδύουν τα χρήματα που συγκεντρώνουν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που εκδίδονται από τρίτα μέρη, όπως εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βιομηχανίας, σχεδόν το 1/3 των 3.800 κινεζικών εταιρειών δανεισμού P2P αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνει.
Τέτοιου είδους προϊόντα προσφέρουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις από ότι οι τραπεζικές καταθέσεις.
Πολλές φορές προωθούνται από τις κρατικές τράπεζες, αλλά δεν είναι και εγγυημένα από αυτές, οδηγώντας σε άγριες κόντρες μεταξύ των επενδυτών και των τραπεζών όταν υπάρχουν χρεοκοπίες.
Τον περασμένο μήνα, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αναγνώρισε τις «υπερβολές» στον online δανεισμό ως απειλή για τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η Ezubao συγκέντρωσε περισσότερα από 50 δισ. γουάν (7,6 δισ. δολ.) από 1 εκατ. επενδυτές, πολλοί από τους οποίους ταξίδεψαν μέχρι το Πεκίνο για να διαμαρτυρηθούν έξω από κυβερνητικά κτίρια, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε να καταρρέει.
Το Δεκέμβριο, τουλάχιστον 4 περιφερειακές διευθύνσεις ανακοίνωσαν ότι είχαν παγώσει περιουσιακά στοιχεία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης