Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Υπέρογκα πρόστιμα από τη SEC σε Barclays και Credit Suisse για παραπλάνηση επενδυτών στα Dark Pool

Bloomberg: Υπέρογκα πρόστιμα από τη SEC σε Barclays και Credit Suisse για παραπλάνηση επενδυτών στα Dark Pool
Τα dark pools αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 20% των 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διαπραγματεύονται καθημερινά 
Υπέρογκα πρόστιμα καλούνται να πληρώσουν οι Barclays Plc και Credit Suisse Group AG μετά τις κατηγορίες της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και την Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης για την παραπλάνηση επενδυτών τους σχετικά με τη διαχείριση ιδιωτικής πλατφόρμας συναλλαγών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Barclays θα καταβάλει 70 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο πρόστιμο που της έχει επιβληθεί ενώ η Credit Suisse θα πληρώσει 84,3 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία τα 24,3 εκατ δολάρια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο ζήτημα των Dark Pools των τραπεζών και πόσα από τα στοιχεία που διαθέτουν τίθενται προς ενημέρωση των επενδυτών τους.
Η Barclays αναμένεται να παραδεχθεί τις κατηγορίες για παραπλάνηση των επενδυτών της και παραβίασης των νόμων περί κινητών αξιών.
Η λονδρέζικη τράπεζα συμφώνησε επίσης να εγκαταστήσει ένα ανεξάρτητο σύστημα ελέγχου και καταγραφής.
Ο Mark Lane , εκπρόσωπος της Barclays , αρνήθηκε να σχολιάσει περεταίρω την υπόθεση.
Από την πλευρά της η ελβετική Credit Suisse με έδρα τη Ζυρίχη, δεν θα δεχθεί ούτε θα αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος της, στις οποίες συμμετείχαν δύο πλατφόρμες συναλλαγών της, η Crossfinder και η Light Pool.
Τα dark Pools, πλατφόρμες ιδιωτικών συναλλαγών που δεν είναι προσβάσιμες στο επενδυτικό κοινό και ουσιαστικά απευθύνονται σε θεσμικούς επενδυτές, είχαν μπει στο στόχαστρο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης , ο οποίος πριν από δύο χρόνια άρχισε να ερευνά αν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Wall Street διαθέτουν dark pools τα οποία παρέχουν αθέμιτα οφέλη στους επενδυτές υψηλής συχνότητας.
Μάλιστα τον Ιούνιο του 2014 ασκήθηκε μήνυση κατά της Barclays επειδή είπε ψέματα στους επενδυτές της για το τι οι επιχειρήσεις συναλλαγών υψηλής συχνότητας έκαναν στο εσωτερικό της πλατφόρμας της , σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους.
Το Dark pool πρωτοεμφανίζεται στη δεκαετία του 1980 για να δώσει στους συμμετέχοντες στην αγορά τη δυνατότητα να συναλλάσσουν μεγαλύτερο αριθμό μετοχών χωρίς ανατροπή off από άλλους επιχειρηματίες.
Με τα χρόνια, έχουν κερδίσει ένα μεγαλύτερο τμήμα του όγκου των ιδίων κεφαλαίων των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διαπραγματεύονται καθημερινά.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, διαθέτουν Dark Pools που επιτρέπουν στους επενδυτές τους να διατηρήσουν τις προσφορές τους για να αγοράσουν και να πουλήσουν τα αποθέματα κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.
Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει μια ευρεία έρευνα σχετικά με την εντιμότητα των εμπορικών συναλλαγών μετά από στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με αθέμιτο πλεονέκτημα σε αυτές τις συναλλαγές.
Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Mary Jo White έχει ανακοίνωσε τα σχέδιά του για μεγαλύτερη εποπτεία στη διαπραγμάτευση μετοχών από τον Ιούνιο του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης