Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Επίθεση ΗΠΑ κατά Βρυξελλών για τις έρευνες και την αναδρομική φορολόγηση αμερικανικών εταιρειών

Financial Times: Επίθεση ΗΠΑ κατά Βρυξελλών για τις έρευνες και την αναδρομική φορολόγηση αμερικανικών εταιρειών
Αξιωματούχος του αμερικανικού υπ. Οικονομικών κατηγορεί την Κομισιόν για προκατάληψη κατά των πολυεθνικών των ΗΠΑ, ενώ τονίζει ότι οι φόροι στην τελική ανήκουν στην Ουάσινγκτον
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μία ασυνήθιστη ευθεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι είναι άδικο να μπαίνουν στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες όπως οι Apple, Amazon, Starbucks και McDonald’s στην εκστρατεία της Κομισιόν κατά της φοροαποφυγής.
Το στέλεχος του αμερικανικού υπ. Οικονομικών, Robert Stavk, ο οποίος είναι επικεφαλής της διεθνούς φορολογικής πολιτικής, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να εκφράσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για προκατάληψη της Επιτροπής στην πολύκροτη έρευνά της για τους φόρους και τις απαλλαγές που απολαμβάνουν εντός της Ε.Ε. παγκόσμιες υπερδυνάμεις του επιχειρηματικού χώρου.
Κατηγόρησε μάλιστα την Ε.Ε. ότι στοχεύει κεφάλαια τα οποία ανήκουν στο αμερικανικό υπ. Εξωτερικών.
Τα σχόλιά του ήρθαν να προστεθούν στην αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ε.Ε. που αφορούν μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, από την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο ιντερνέτ μέχρι μία έρευνα για αντιτράστ κατά της Google.
Η παρέμβαση του Stack ακολουθεί την επίσκεψη του επικεφαλής της Apple, Tim Cook, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, καθώς η εταιρεία του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αναδρομικούς φόρους δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της οικονομικής της συμφωνίας με την ιρλανδική κυβέρνηση για την παροχή ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στον αμερικανικό κολοσσό.
Ο κ. Stack είπε μετά τη συνάντησή του με τους αξιωματούχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν ότι ανησυχεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στοχεύει δυσανάλογα πολύ τις αμερικανικές εταιρείες».
Επειδή η φορολογική πολιτική τεχνικά επαφίεται στην ευχέρεια κάθε χώρα-μέλους, η Επιτροπή έχει αποφασίσει μία καινοτόμα αλλά και εριστική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει τις ευνοϊκές συμφωνίες που έχουν παρασχεθεί σε μεγάλες πολυθενικές από αρκετές χώρες της Ε.Ε.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι αυτές οι συμφωνίες συνιστούν μία μορφή παράνομης «κρατικής βοήθειας», ουσιαστικά χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις για τους φόρους ως παράνομες επιχορηγήσεις που δίνουν στις εταιρείες άδικο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους.
Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Margrethe Vestager, πραγματοποίησε το πρώτο της χτύπημα τον Οκτώβριο, όταν διέταξε το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία να ανακτήσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων σε υποθέσεις που αφορούσαν την Fiat και τα Starbucks.
Τον περασμένο μήνα επίσης άνοιξε μία υπόθεση κατά της αμερικανικής αλυσίδας McDonald’s.
Ο Stack απάντησε ότι η αναδρομική προσέγγιση της Ε.Ε. περί της χρήσης του «όπλου» της κρατικής βοήθειας εγείρει το ερώτημα για «τη βασική δικαιοσύνη των διαδικασιών».
Επίσης, ο κ. Stack τόνισε ότι η Ε.Ε. ψάχνει να φορολογήσει εισόδημα το οποίο «καμία χώρα-μέλος δεν έχει δικαίωμα να το κάνει», καθώς οι φόροι θα πρέπει τελικά να πληρωθούν στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης