Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κατεπείγουσα παρέμβαση ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Αζερμπαϊτζάν, με δάνειο 4 δισ. δολ. λόγω πετρελαίου

FT: Κατεπείγουσα παρέμβαση ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Αζερμπαϊτζάν, με δάνειο 4 δισ. δολ. λόγω πετρελαίου
Σπεύδουν στο Μπακού στελέχη των δύο οργανισμών - Πρώτη διάσωση χώρας που πλήττεται από την κατάρρευση του πετρελαίου
Αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα κατευθύνονται στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συζητήσουν ένα πιθανό επείγον δάνειο ύψους 4 δισ. δολ., καθώς η χώρα κινδυνεύει να αποτελέσει την πρώτη από μία σειρά διασώσεων, εξαιτίας της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.
Η επίσκεψη στο Μπακού, η οποία έρχεται μετά από μία νομισματική κρίση που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση του αργού, πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών στους δύο παγκόσμιους οργανισμούς για τις αναδυόμενες αγορές-παραγωγούς από την κεντρική Ασία μέχρι τη Λατινική Αμερική.
Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως η Βραζιλία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεσή της εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, και ο Ισημερινός.
Η κρίση στη Βενεζουέλα που επίσης πηγάζει από την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου έχει αυξήσει ακόμη και την πιθανότητα να επιδιορθωθούν οι σχέσεις μεταξύ του Ταμείου και του Καράκας, μία πόλη την οποία επισκέφθηκαν στελέχη του ΔΝΤ για τελευταία φορά πριν από 10 χρόνια.
Το Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 95% των εξαγωγών του και η κατάρρευση της ισοτιμίας του νομίσματός του έχει πυροδοτήσει μία σειρά διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, απειλώντας την κυβέρνηση του προέδρου Ilham Aliyev.
Την προηγούμενη εβδομάδα η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που κατέφυγε στα capital controls εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, επιβάλλοντας φόρο 20% στην εξαγωγή ξένου συναλλάγματος.
Το νόμισμα του Αζερμπαϊτζάν, το μανάτ, έχει υποχωρήσει κατά 35% από τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στα τέλη Δεκεμβρίου, εγκατέλειψε τη σύνδεση με το δολάριο, αφότου είχε ξοδέψει τα μισά αποθεματικά της μέσα σε ένα χρόνο για να το στηρίξει.
Η ομάδα του ΔΝΤ θα βρεθεί στο Μπακού από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου για «μία επίσκεψη εξέτασης των στοιχείων, έπειτα από την πρόσκληση των αρχών», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου.
Οι συζητήσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο «τεχνικής βοήθειας» και «θα εκτιμήσουν τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες» της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης