Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αμοιβαία η βούληση των δύο χωρών για συμμαχίες - Netanyahu: Η Ελλάδα είναι αληθινός φίλος του Ισραήλ

Τσίπρας: Αμοιβαία η βούληση των δύο χωρών για συμμαχίες - Netanyahu: Η Ελλάδα είναι αληθινός φίλος του Ισραήλ
«Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ και διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με τον παλαιστινιακό λαό», είπε ο Αλ. Τσίπρας 
Τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ισραηλινό ομόλογό του, Benjamin Netanyahu, σήμερα, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Ισραήλ.
Στο τραπέζι της συζήτησαν βρέθηκαν ακόμα, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, το κυπριακό ζήτημα, το παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά και η προσφυγική κρίση.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Netanyahu, ο οποίος και πήρε πρώτος τον λόγο υπογράμμισε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος του Ισραήλ και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική συμμαχία».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε, μάλιστα, πως «η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ κάνει τις δύο χώρες να ευδοκιμήσουν».
Ο ίδιος, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αναγνώρισε τη συμβολή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,
Ειδικότερα επεσήμανε ότι «πολλοί Έλληνες έσωσαν Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ υποστήριξε πως «πρέπει να αποτρέψουμε στο μέλλον οποιαδήποτε γενοκτονία, πρέπει να μάθουμε από την ιστορία».
«Η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, παραμένει ένας χώρος ελευθερίας», σημείωσε ακόμα ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια την «σκυτάλη» πήρε ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας: «Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι εξαιρετικά σημαντική».
Στην Ελλάδα σήμερα η ελληνική Βουλή τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σε ειδική συνεδρίασή της, είπε ακόμα ο Αλ. Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι η χώρα μας «δεν ήταν ποτέ μία ουδέτερη ζώνη, αλλά πήρε μέρος για να υπερασπιστεί το δίκαιο».
Όπως και ο ομόλογός του, έτσι και ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική συμβολή των Ελλήνων, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς «χιλιάδες Έλληνες δεν δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τους εβραίους συμπατριώτες τους».
Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Netanyahu τον κάλεσε να επισκεφτούν από κοινού τη Θεσσαλονίκη και να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους.
Ως προς τη σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν «εξαιρετικά εποικοδομητική» και ότι φανέρωσε «την αμοιβαία βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν σε συμμαχίες».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο έλληνας πρωθυπουργός, «οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν κείμενα που προάγουν τη συνεργασία μας σε τομείς όπως ο τουρισμός, το περιβάλλον, η ενέργεια».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι Ελλάδα και Ισραήλ προχωρούν σε προγράμματα κοινής δράσης, με πρωταρχικό τομέα αυτόν της οικονομία.
«Ιδιαίτερη σημασία έχει η έρευνα, η τεχνολογία, η καινοτομία, η μεταφορά τεχνογνωσίας», πρόσθεσε, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην αφαλάτωση, τη φαρμακοβιομηχανία και τον τουρισμό.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε, δε, πως συζητήθηκε η ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και το ενδεχόμενο κατασκευής του αγωγού East Med.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «μας απασχολούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι εξελίξεις αστάθειας σε Συρία και Λιβύη, το μέτωπο της τρομοκρατίας.
Συνομιλήσαμε και για το προσφυγικό, ένα πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό».
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν το κυπριακό και το παλαιστινιακό ζήτημα, σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα για το παλαιστινιακό ζήτημα «επισημάναμε την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε στον «φίλο πρωθυπουργό Netanyahu την ανησυχία μας για την αύξηση επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών και για τον εποικισμό».
«Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά φίλη χώρα και των Παλαιστινίων», πρόσθεσε, ακόμα, ο πρωθυπουργός.
Πιο χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ και διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με τον παλαιστινιακό λαό», ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να προκύψει μία λύση μέσα από ένα διάλογο για το Παλαιστινιακό».
Συνεχίζοντας στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσα από έναν ειρηνευτικό διάλογο», επισημαίνοντας πως πρόθεση και επιθυμία της Ελλάδας είναι να παίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Ως προς αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πολυδιάστατη και ενεργητική πολιτική και ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και φτιάχνει συμμαχίες.
«Θέλουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία», τόνισε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης