Τελευταία Νέα
Πολιτική

Le Monde: Η τύχη της Ελλάδας στη συνθήκη Σένγκεν κρίνεται αύριο 27/1 στις Βρυξέλλες

Le Monde: Η τύχη της Ελλάδας στη συνθήκη Σένγκεν κρίνεται αύριο 27/1 στις Βρυξέλλες
Η Κομισιόν θα εξετάσει αύριο, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, το ενδεχόμενο παράτασης των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων της Σένγκεν
Η πίεση που δέχεται η Αθήνα για την προσφυγική κρίση είναι στα ύψη, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες - Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία, ζητούν το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, με στόχο να περιοριστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών και να μπλοκάρουν την περίφημη πλέον «βαλκανική οδό», επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Παράλληλα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας (25/1) οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη διαδικασία - «λεπτή» πολιτικά και δύσκολη στην εφαρμογή - που θα επιτρέψει την παράταση των συνοριακών ελέγχων ενός Σένγκεν για δύο χρόνια.
Εφόσον αυτή η διαδικασία ενεργοποιηθεί, τότε η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποκλειστεί από τη ζώνη που ορίζεται με βάση τη Συνθήκη του Σένγκεν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα, η Κομισιόν αναμένεται να εξετάσει αυτό το αίτημα αύριο, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, ενώ είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί.
Αρχικά θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα με βάση τη Σένγκεν, και στη συνέχεια τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Le Monde σημειώνει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.
Στη συνέχεια η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της, ώστε να διορθώσει τα προβλήματα, κάτι το οποίο η γαλλική εφημερίδα κρίνει μη ρεαλιστικό, δεδομένης της ροής των μεταναστών που παρά την κακοκαιρία εξακολουθούν και διασχίζουν το Αιγαίο.
Εφόσον η φύλαξη των συνόρων κριθεί ως μη επαρκής μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τότε η Κομισιόν θα επιτρέψει την παράταση των εσωτερικών ελέγχων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Η Le Monde σημειώνει ότι η αποστολή δυνάμεων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Miro Cerar, δεν είναι δυνατή, καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σε επιστολή του προς τον σλοβένο πρωθυπουργό, η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Ωστόσο, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα, στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως «άλλα εναλλακτικά μέσα προετοιμάζονται, ώστε η ΠΓΔΜ να μπορέσει να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων και τη διαχείριση των προσφύγων».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, «θα μπορούσε να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια, εξοπλισμός, αλλά και να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες της ΠΓΔΜ με τις ευρωπαϊκές χώρες για την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού φύλαξης των συνόρων».
Πάντως ο Juncker στην επιστολή του τονίζει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, ενώ παραδέχεται ότι η χώρα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και χρειάζεται την αλληλεγγύη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης