Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι Ευρωπαίοι καθυστερούν τις πληρωμές προς την Ελλάδα, καθώς πιέζουν τον Τσίπρα να συμμορφωθεί

Οι Ευρωπαίοι καθυστερούν τις πληρωμές προς την Ελλάδα, καθώς πιέζουν τον Τσίπρα να συμμορφωθεί
Η επόμενη δόση πιθανότατα θα είναι άνω των 4 δισ. ευρώ – Ο Regling λέει ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μπορεί να μετατραπεί σε... κινητή εορτή, εάν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορέσει να πείσει τους επικεφαλής της ευρωζώνης ότι υλοποιεί τις υποσχέσεις του, όπως καταγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg.
«Όλοι έχουν συνηθίσει το γεγονός ότι οι αξιολογήσεις παίρνουν περισσότερο χρόνο», είπε ο λιθουανός υπ. Οικονομικών Rimantas Sadzius σε συνέντευξή του την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.
«Όλοι είναι προετοιμασμένοι να απαιτήσουν ότι τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν 100%», καταλήγει.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν βιάζονται να αποταμιεύσουν επιπλέον χρήματα μέχρι ο Τσίπρας να υλοποιήσει τη δέσμευσή του να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, να προχωρήσει σε αλλαγές στην αγορά εργασίας και να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Μία καθυστερημένη προσέγγιση έχει ήδη ωθήσει τα κόστη δανεισμού σε επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί από τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει εκ νέου κίνδυνος να αναζωπυρωθεί η περυσινή σύγκρουση που σχεδόν οδήγησε την Ελλάδα εντός ευρωζώνης.
Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα θα συζητήσουν για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Βουλή την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, εν μέσω απεργιών από τους εργαζόμενους στη ναυτιλία, δημοσιογράφους και νομικούς ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.



Η Ελλάδα ίσως λάβει 4 δισ. ευρώ ή περισσότερα όταν οι δανειστές της ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του πιο πρόσφατου προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή οι συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται.
Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ξεκλειδώσει επιπλέον κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης μπορεί και πάλι να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις χρημάτων μέχρι τα μέσα του έτους.
Η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, η οποία αναμενόταν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο, τώρα βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, είπε ότι η αξιολόγηση μπορεί να «ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα», χωρίς να διευκρινίσει εάν εννοεί το Πάσχα των Καθολικών που είναι στις 27 Μαρτίου ή το Πάσχα των Ορθοδόξων την 1η Μαΐου.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι αυτή τη στιγμή τα χρεόγραφα με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ όλων των κρατικών ομολογιών που παρακολουθούν οι δείκτες του Bloomberg World Bond Indexes, εν μέσω αμφιβολιών για την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές.
Οι ελληνικές μετοχές έχουν χάσει περισσότερο από 15% της αξίας τους, εν μέσω διαδοχικών συλλαλητηρίων από αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης