Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Spiegel (FT): Δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Spiegel (FT): Δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Ως «εναλλακτική» ορισμένοι προωθούν την παροχή στήριξης για ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ πΓΔΜ - Ελλάδας
Η Ελλάδα είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν από το 2000 και έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό να μην έχει επίγεια σύνορα με κανένα άλλο μέλος, όπως συμβαίνει και με την Ισλανδία.
Υπό την έννοια αυτή, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν δεν θα έχει, πιθανότατα, άμεση επίπτωση στις ατελείωτες προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές προς την Γερμανία και άλλες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης.
Το πιθανότερο, δε, είναι ότι οι μοναδικοί που θα αντιληφθούν κάποια διαφορά εφόσον υλοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι αυτοί που πετούν από Ελλάδα για Ευρώπη.
Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ουρές μεταναστών – προσφύγων μπροστά στα γραφεία των αεροπορικών εταιρειών για να κλείσουν εισιτήρια για το Μόναχο, σχολιάζει ο Peter Spiegel των Financial Times.
Ο Spiegel εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την πΓΔΜ για να ενισχύσει τα σύνορά της με την Ελλάδα έγινε αγαπημένο θέμα συζήτησης μεταξύ αρκετών υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακριβώς γιατί μπορεί να αποτελέσει τον τρόπο να γίνει πράξη η επιθυμία ορισμένων κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού βορρά, δηλαδή να μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, χωρίς ταυτόχρονα να αμφισβητηθεί η συνθήκη Σένγκεν με ό,τι συνέπειες και αν έχει αυτό. Με βάση το σκεπτικό αυτό, οι πρόσφυγες μένουν στην Ελλάδα μέχρις ότου διαπιστωθεί αν μπορούν να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται στο άρθρο του Peter Spiegel τι θα συμβεί με όσους τελικά διαπιστωθεί ότι «δεν μπορούν».
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να στηρίξει ολόψυχα το αίτημα για βοήθεια της πΓΔΜ και τα σχέδιά της για την ενίσχυση των συνόρων της, πίσω από τα οποία κρύβεται ο Σλοβένος Πρωθυπουργός.
Ο Jean-Claude Juncker παραδέχεται ότι οι Βρυξέλλες νομικά δεν έχουν δικαιοδοσία να χορηγήσουν αυτήν τη βοήθεια σε χώρα – μη μέλος αλλά μπορούν ξεχωριστά μέλη της ΕΕ να το πράξουν ενισχύοντας με αρμόδιο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε θετικά στην ιδέα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει, εδώ και καιρό, εκφράσει ανησυχίες μήπως η Ελλάδα μετατραπεί «σε αποθήκη μεταναστών».
Σε συνέντευξη ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σεβαστός στους κύκλους της ανθρωπιστικής αρωγής λόγω της δράσης του ως γιατρούς οργάνωσης αρωγής σε αναπτυσσόμενες χώρες, έχει προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής «απλώς θα χειροτερεύσει το τραύμα» και δεν θα το λύσει.
«Δεν είναι εύκολο να παγιδεύεις ανθρώπους που ζητούν άσυλο, και η Ελλάδα δεν σκοπεύει να γίνει νεκροταφείο ψυχών» έχει τονίσει.
Παρόλα αυτά, η ιδέα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν δεν έχει εγκαταλειφθεί από όλους.
Οι υπουργοί Αυστρίας και Σουηδίας την επανέφεραν, με την πρώτη να προτείνει σαφώς τα «εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη».
«Ούτε συζητήθηκε, ούτε εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο ούτως ή άλλως, δεν υφίσταται στο πλαίσιο των υπαρχόντων κανόνων» διεμήνυσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Και η αλήθεια είναι αυτή.
Αυτό όμως που προβλέπεται από άρθρο της συνθήκης Σένγκεν είναι ότι οι χώρες – μέλη της μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς ελέγχων σε διάφορα σημεία των εσωτερικών συνόρων «υπό εξαιρετικές συνθήκες».
Αλλά ακόμη και αυτός ο «δρόμος» χρειάζεται πολύ χρόνο και κόπο υποστηρίζει ο Spiegel καθώς πρώτα θα πρέπει να συνταχθούν μια σειρά από σχετικές εκθέσεις, μετά να γίνει έλεγχος που όντως να αποδεικνύει τα προβλήματα στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, στη συνέχεια να δοθεί και στην Ελλάδα χρονικό περιθώριο 3 – 6 μηνών για να απαντήσει, και στο τέλος της διαδικασίας να εξεταστεί αν θα εφαρμοστεί το άρθρο 26 για εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν.
Γι αυτό και εκτιμά ότι ο όλος θόρυβος έχει περισσότερο χαρακτήρα «γαβγίσματος» που δεν θα καταλήξει «σε δάγκωμα».


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης