Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard & Poor's: Η όψιμη ανατίμηση του ευρώ «επισφραγίζει» μια νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάρτιο 2016

tags :
Standard & Poor's: Η όψιμη ανατίμηση του ευρώ «επισφραγίζει» μια νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάρτιο 2016
Από το τέλος Νοεμβρίου 2015, η σταθμισμένη για τον όγκο εξαγωγών της ευρωζώνης ισοτιμία του ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 4%
Η ανατίμηση του ευρώ έναντι των νομισμάτων πέντε εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της ευρωζώνης - της Κίνας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας και της Πολωνίας - και η εξασθένηση των προοπτικών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, δυσχεραίνουν το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), που δεν καταφέρνει να ενισχύσει τον πληθωρισμό του ευρώ, εν μέσω μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου.
Οι συνθήκες αυτές προμηνύουν την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ τον Μάρτιο 2016.
Αυτά αναφέρει σε ανάλυσή του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), σύμφωνα με τον οποίο το ευρώ από τον Νοέμβριο 2015 έχει ανατιμηθεί κατά 9% έναντι της στερλίνας, κατά 6% έναντι του κινεζικού γιουάν (renminbi), κατά 5% έναντι του πολωνικού ζλότι, κατά 3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και κατά 1% έναντι του ελβετικού φράγκου.
Στο μεταξύ, ο S&P αναθεώρησε επί τα χείρω σε 6,3% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2016 και σε 6,1% για το 2017, από 6,9% το 2015.
Υπενθυμίζεται, ότι το επίπεδο ισχύος του ευρώ έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνεται στους επίσημους στόχους της ΕΚΤ, η οποία εκ του καταστατικού της έχει στόχο την «σταθερότητα τιμών» στην ευρωζώνη, η οποία έχει οριστεί ως πληθωρισμός πέριξ του 2%.
Όμως, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ - ιδίως όταν περιλαμβάνει «επιθετικές» μορφές παρεμβάσεων, όπως η σημαντική αύξηση των ευρώ σε κυκλοφορία μέσω αγορών ομολόγων - επηρεάζει την ισοτιμία του ευρώ, που με τη σειρά του επηρεάζει το επίπεδο εξαγωγών και τιμών στην ευρωζώνη.
Το έργο της ΕΚΤ είναι σήμερα δυσκολότερο από ποτέ, καθώς παρά τις πολλαπλές της νομισματικές παρεμβάσεις, δεν καταφέρνει να ενισχύσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε σε 0,2% τον Δεκέμβριο 2015, από 0,1% ένα μήνα νωρίτερα.
Από το τέλος Νοεμβρίου 2015, η σταθμισμένη για τον όγκο εξαγωγών της ευρωζώνης ισοτιμία του ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 4%, ενώ από το μέσον Απριλίου 2015 έχει ανατιμηθεί κατά 2015, περιπλέκοντας περαιτέρω το δύσκολο έργο της ΕΚΤ, που καλείται να τηρήσει τις ισορροπίες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, εκπληρώνοντας παράλληλα τον σκοπό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης