Τελευταία Νέα
Πολιτική

FT: Στην αντεπίθεση η Ελλάδα για το προσφυγικό - Μουζάλας: Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο ψυχών

FT: Στην αντεπίθεση η Ελλάδα για το προσφυγικό - Μουζάλας: Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο ψυχών
Η ελληνική κυβέρνηση περιγράφει το σχέδιο ως ένα επικίνδυνο πείραμα, το οποίο θα «τραυματίσει» τη χώρα
Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα αναφορικά με τις προτάσεις των Ευρωπαίων για ενίσχυση των βορείων συνόρων της με την ΠΓΔΜΑ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Η ελληνική κυβέρνηση περιγράφει το σχέδιο ως ένα επικίνδυνο πείραμα, το οποίο θα «τραυματίσει» τη χώρα.
Σημειώνεται ότι σε επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Miro Cerar, έστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του στην Ε.Ε., ζητώντας «απευθείας βοήθεια» προς την ΠΓΔΜ για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Η πρόταση αυτή έχει κερδίσει πολιτικό momentum ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα.
Το σχέδιο προσπαθεί να μετατοπίσει την πρώτη γραμμή των προσπαθειών της Ευρώπης για έλεγχο των προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση ήδη ζορίζεται να διαχειριστεί την εισροή με περιορισμένους πόρους.
Την πρόταση της Ουγγαρίας έκανε αποδεκτή η Κομισιόν, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Μίρο Τσεράρ.
«Καλωσορίζω την πρότασή σας, σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες-μέλη θα παράσχουν βοήθεια στην πΓΔΜ για τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα, μέσω της αποστολής αστυνομικών και αξιωματούχων καθώς και εξοπλισμού», αναφέρει στην επιστολή του. Ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανθρώπους που δεν θέλουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στη χώρα που εισέρχονται αλλά σε κάποια άλλη. "Οι χώρες-μέλη θα έπρεπε να αρνούνται την είσοδο ανθρώπων από τρίτες χώρες που δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου ενώ είχαν την ευκαιρία να το κάνουν", γράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας την Παρασκευή ισχυρίστηκε πως η πρόταση θα έδινε τέλος στους συνοριακούς ελέγχους στο εσωτερικό της Σένγκεν και ανέφερε ότι αυτό έχει ήδη τη σθεναρή υποστήριξη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ουγγαρίας και την Πολωνίας, ενώ «θετικές ενδείξεις» έχουν έρθει από τις Βρυξέλλες. Μια ομάδα αξιωματούχων της ΕΕ ήταν στην ΠΓΔΜ την Παρασκευή, ώστε να αξιολογήσουν τις συνθήκες ενόψει των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας.
Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας, υποστήριξε ότι μια αποβολή της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, δεν θα σταματήσει τους πρόσφυγες να αναζητούν δίοδο προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Εκπρόσωποι της Κομισιόν διέψευσαν ότι εξετάζεται σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη, αναγνώρισαν ωστόσο ότι υπάρχουν σκέψεις για ενίσχυση των ελέγχων.
Η αντιπρόταση του κ. Μουζάλα αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στην Τουρκία, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.
«Δεν είναι εύκολο να παγιδεύσουμε τους αιτούντες άσυλοκαι δεν έχουμε την πρόθεση να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών εδώ πέρα.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους πολιτική είναι αυτή κατά την οποία μια χώρα θα έκλεινε τα σύνορά της με την Ελλάδα», τόνισε την Κυριακή το βράδυ.
«Δεν έχουμε τον χρόνο να πειραματιζόμαστε με πράγματα που μόνο θα επιδεινώσουν το τραύμα».
Ο κ. Μουζάλας μιλούσε ώρες πριν το σχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί σε μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Ολλανδία. Υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είχαν ζητήσει την άποψη της Ελλάδας για την πρόταση μέχρι την Κυριακή, όταν εκείνος συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης