Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις των Βρυξελλών στην Ισπανία: Ο «πολιτικός κίνδυνος» δημιουργεί δυσπιστία

Προειδοποιήσεις των Βρυξελλών στην Ισπανία: Ο «πολιτικός κίνδυνος» δημιουργεί δυσπιστία
Η Κομισιόν θα ζητήσει μια επιπλέον επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή από την επόμενη κυβέρνηση στη χώρα
Προειδοποιήσεις προς την Ισπανία στέλνουν οι Βρυξέλλες, τονίζοντας σε έκθεσή τους για τη χώρα το 2016 ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι δημιουργούν δυσπιστία, ενώ ετοιμάζεται να ζητήσει επιπλέον επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή από την επόμενη κυβέρνηση.
Στην έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο και στην οποία είχε πρόσβαση η ισπανική εφημερίδα «El Pais», αναλύονται οι μεγάλες ανισορροπίες που ακόμη υπάρχουν στην ισπανική οικονομία και τονίζει τους πολιτικούς κινδύνους στη χώρα.
«Οι δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ατζέντα μεταρρυθμίσεων και να προκαλέσουν απώλεια εμπιστοσύνης και επιδείνωση του κλίματος στην αγορά», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Η «ευπάθεια» είναι η λέξη κλειδί στην έκθεση Ισπανία 2016, στην οποία, όπως σημειώνει η «El Pais», οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η οικονομία της χώρα ανακάμπτει, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και τα πιο αδύναμα στοιχεία της έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν «τεράστιες ανισορροπίες» που επιμένουν και ειδικότερα, τα υψηλά επίπεδα χρέους (δημόσιο, ιδιωτικό και εξωτερικό) και η ανεργία.
«Η χώρα είναι ευάλωτη στη μεταβλητότητα των αγορών», σημειώνει στο κείμενο, βασικό μήνυμα του οποίου είναι ότι η ισπανική οικονομία αρχίζει να επουλώνει τις πληγές της μετά τη διάσωση στα μέσα του 2012, όμως θα μπορούσε να μείνει εκτεθειμένη μπροστά σε ένα νέο καταιγισμό κρίσεων.
Αυτό το νέο ξύπνημα κρίσης μπορεί να έρθει από τις αναδυόμενες αγορές και την ευρωπαϊκή περιφέρεια, με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και την Πορτογαλία και την Ελλάδα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, το σχέδιο της έκθεσης, συνολικά 90 σελίδων σχετικά με την εξέλιξη της ισπανικής οικονομίας, υπόκειται σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αφού περιληφθούν και τα τελευταία στοιχεία.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι «σε μια στιγμή που επιστρέφει η αβεβαιότητα, το πρόβλημα είναι ότι οι πιο ευάλωτες χώρες δεν έχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση».
Η Ελλάδα είναι υπό την προστασία του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, όμως Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν λιγότερα μαξιλάρια ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης