Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Αγωνία για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στα καυτά ζητήματα

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Αγωνία για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στα καυτά ζητήματα
Ασφαλιστικό και φορολογικό συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ενδέχεται να τινάξει στον αέρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τους κυβερνητικούς βουλευτές να μεταφέρουν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου το έντονο «πρεσάρισμα» που δέχονται στις εκλογικές τους περιφέρειες χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για το ποιά θα είναι η τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης στα καυτά ζητήματα όπως το  ασφαλιστικού, το φορολογικό των αγροτών, και των ελευθέρων επαγγελματιών με εκπροσώπους των τελευταίων να περνούν αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
Και μπορεί κεντρικά η κυβέρνηση να μιλά για «απολύτως συμπαγή κοινοβουλευτική Ομάδα που θα στηρίξει τις επιλογές της» ωστόσο ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να αποκλείσει «δυσάρεστες εκπλήξεις» σε κάποια από τις κρίσιμές ψηφοφορίες με τα καυτά ζητήματα της συμφωνίας.
Ακόμα, και δήλωση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ότι  αδυνατεί να υπερψηφίσει τα μέτρα αν δεν υπάρξουν αλλαγές προκάλεσε τα αντανακλαστικά του Μαξίμου, καθώς κάποιοι εκτιμούν πως αυτή τη φορά ο βουλευτής Ηρακλείου το εννοεί, δεν θα μείνει στα λόγια, και θα κρατήσει μάλιστα την κοινοβουλευτική του έδρα αν τελικά αποχωρήσει ή διαγραφεί μετά από ένα «όχι» σε ψηφοφορία.
Πλέον, η προσοχή και οι «υποψία» των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου δεν εστιάζεται στους βουλευτές που προέρχονται από την «κίνηση των 53» οι οποίοι συχνά διατυπώνουν τις ενστάσεις και αντιρρήσεις τους για την εφαρμοζόμενη πολιτική αλλά …απλώνεται οριζόντια στο σύνολο των βουλευτών καθώς ασφαλιστικό και φορολογικό συνθέτουν ένα «εκρηκτικό μείγμα» που ενδέχεται να τινάξει στον αέρα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε κυβέρνηση και κόμμα έχουν ήδη φθάσει πληροφορίες ότι αρκετοί βουλευτές δηλώνουν πως αν τελικά «περάσουν» τα αιτήματα των δανειστών όπως νέες περικοπές σε συντάξεις, ή αύξηση της φορολόγησης και της προκαταβολής φόρου και των εισφορών των αγροτών τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποδοκιμασία ακόμα και την οργή των ψηφοφόρων τους και όχι μόνον, στις εκλογικές τους περιφέρειες στις οποίες με δυσκολία θα μπορούν να επισκεφθούν.
Άλλωστε ουδείς  από τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιφέρειας δεν βρέθηκε σε κάποιες από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, διπλά στους αγρότες, ή «πάνω σε τρακτέρ».  
Αλλά και αρκετοί που το τόλμησαν έγιναν αποδεκτές  αποδοκιμασιών και προπηλακισμών.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, όπως και ο Διευθυντής της Κ.Ο. , Κώστας Ζαχαριάδης, δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν τα «ραβασάκια» των βουλευτών με αιτήματα για διορθώσεις και μέτρα που δεν περνούν και δεν κρύβουν ότι γίνονται αποδέκτες του προβληματισμού των βουλευτών σημειώνοντας  πάντως πως όλοι τους τηρούν στάση αναμονής ώστε να δουν το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με του δανειστές στα κρίσιμα ζητήματα.
Ενδεικτικό είναι και το κλίμα που επικράτησε στην κλειστή σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθηση και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (Ε.Π.Ε.Κ.Ε) Αγροτικού τομέα την περασμένη Πέμπτη, στην οποία μετείχαν τουλάχιστον 30 βουλευτές και συνεργάτες βουλευτών.
Οι περισσότεροι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τα μέτρα στο ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών με τον αρμόδιο συντονιστή βουλευτή Λακωνίας, Σταύρο Αραχωβίτη, να συγκεντρώνει τα αιτήματα για αλλαγές αλλά και τις ενστάσεις προκειμένου οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών να τα θέσουν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.  
Σύσκεψη για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις έγινε και το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με στόχο να βρεθούν λύσεις και να εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα.
Οι βουλευτές από νομούς με έντονη την αγροτική δραστηριότητα  όπως Λάρισα, Τρικάλα,  Μαγνησία, Καρδίτσα, Έβρος, Δράμα, περιφέρεια Προπονήσου και ειδικά Κρήτη τηρούν στάση αναμονής με τους περισσότερους σε κατ ίδιαν συζητήσεις τους να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμός τους για το αν θα «αντέξουν» να στηρίξουν νέα σκληρά μέτρα.
Προσθέτουν, πάντως, πως πριν αυτά έρθουν από την κυβέρνηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα έχει «ζυγίσει» αν περνούν και θα πράξουν αναλόγως.  

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης