Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Το 2016 θα είναι το έτος 0 για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας - Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει

Τσίπρας: Το 2016 θα είναι το έτος 0 για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας - Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει
"Η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
«Ένα χρόνο μετά την πρώτη ιστορική εκλογή μας η μάχη δεν έχει τελειώσει αλλά είναι ακόμη μπροστά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα «Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε».
Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση στην  κυβέρνηση Σαμαρά και στη ΝΔ, στον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη,  ενώ έκανε αναφορά στον κυβερνητικό έργο, την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και στο ασφαλιστικό.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η  φετινή χρονιά θα είναι το έτος μηδέν για την έξοδο από την κρίση, για τον τερματισμό της επιτροπείας, ενώ "σε πέντε χρόνια από τώρα, το 2021, φιλοδοξούμε να έχουμε φτιάξει μία άλλη Ελλάδα".
Όπως είπε, «γράφουμε ιστορία με τους αγώνες μας.
Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας.
Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη και να νικήσουμε τις δυνάμεις της λιτότητας.
Δίνουμε τη μάχη.
Προχωράμε.
Ένας χρόνος για να αλλάξουμε τη ζωή μας.
Θα τα καταφέρουμε».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «αμετανόητοι και δογματικοί προσπαθούν να στήσουν σενάρια εκτροπής και επιχειρούν να ρίξουν μία κυβέρνηση που εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες.
Όσο και αν παλεύουν, η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Θα κλείσει η αξιολόγηση και θα έρθει η ρύθμιση του χρέους.
Θα κουραστούν κάποιοι να βρίσκονται στις θέσεις της αντιπολίτευσης».
«Θα καούν από το ζέσταμα να κάνουν αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε, πως η συμφωνία που έφερε δεν είναι το χειρότερο μνημόνιο.
«Έχουν ξεχάσει τις 11 μειώσεις στις συντάξεις, την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και τη κάθετη μείωση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία», είπε χαρακτηριστικά.
Το 2016, σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα έρθουν 8 δισ. από επενδυτικές τράπεζες και συγχρηματοδοτούμενα έργα, ενώ όταν περάσει η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Πρόσθεσε ότι "θα φέρουμε πρόταση για τον εκλογικό νόμο ώστε η ψήφος κάθε πολίτη να έχει την ίδια βαρύτητα".
Ακόμη, σημείωσε ότι "πρέπει να σταματήσει η καταστροφολογία, πάνω που πάει να σηκώσει κεφάλι ο κόσμος.
Εχουμε δυσκολίες θα τις ξεπεράσουμε και θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπενθύμισε ότι πρώτη φορά οι εκλογές έγιναν μετά και όχι πριν την συμφωνία με τους δανειστές, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα σημειώνοντας μάλιστα ότι ίσως ήταν η πιο δραματική αναμέτρηση, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι η ίδια.
«Η σπορά που ρίξαμε βρίσκει έδαφος.
Ηδη έχουμε τους πρώτους καρπούς, μια προοδευτική κυβέρνηση στην Πορτογαλία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε και στην Ισπανία κυβέρνηση προοδευτική.
Βλέπουμε μια σημαντική μεταστροφή και στην Ιταλία με τον Μ. Renzi,  αλλά και συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γαλλίας του F. Hollande στην Ελλάδα».
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, «αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία και αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αριστερά».
Όπως είπε, «συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους».
Μίλησε για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».
Επιπλέον,  αναφέρθηκε στις παγίδες που στήθηκαν στη χώρα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τις αποφύγαμε χάρις στη στήριξη του λαού που μας έδωσε τη νίκη σε τρεις εκλογικές μάχες σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Για τη ΝΔ , τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη

«Είναι θράσος να μιλά ο Κυρ. Μητσοτάκης για την διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «αυτοί που παραδόθηκαν αμαχητί στους δανειστές, η συμμαχία του «ναι», τους βλέπουμε να συσπειρώνονται για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της διαφθοράς, της ανομίας των ισχυρών και της αφαίμαξης των πολλών.
Τους βλέπουμε να βρίσκονται πλάι – πλάι με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης και να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ.
Κύριε Μητσοτάκη δεν γίνεται να είστε και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ».
Ακόμη , αναρωτήθηκε «ποια θα ήταν η κατάσταση στη χώρα αν δεν είχαμε πάρει την μεγάλη ευθύνη πριν ένα χρόνο;
Αν ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Γεωργιάδη παρέμεναν στη χώρα;
Για ποια κοινωνία θα μιλούσαμε;
Θα έδινε μάχη η κυβέρνηση Σαμαρά για την προστασία των συντάξεων;".
Όπως είπε, είναι νωπές οι δηλώσεις Βρούτση που έλεγε ότι με βάση τη συμφωνία θα έφερνε πρόταση για μείωση συντάξεων 30%.
«Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ θα έδινε μάχη για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, για τον ΑΔΜΗΕ, για τη δημόσια περιουσία, για τη δημιουργία ταμείου που δεν θα ιδιωτικοποιεί αλλά θα αξιοποιεί;
Δεν θα τις έδιναν γιατί δεν τις πιστεύουν.
Η ιδεολογία τους είναι αυτά που πιστεύει και το ΔΝΤ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ανέφερε ότι «αφού φέσωσαν με 13 δισ. ευρώ τα Ταμεία και τα κατέστρεψαν επί σαράντα χρόνια μιας κουνάνε το δάχτυλο χωρίς να προτείνουν καν εναλλακτικές.
Ο λαός θυμάται.
Στο σπίτι του κρεμασμένου ας μην μιλούν για σχοινί».
 «Η συμφωνία έχει δύσκολες αποφάσεις, αλλά δίνει δυνατότητα εξόδου γιατί δεν περιλαμβάνει εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα».
«Από τη μια είναι η νεοφιλελεύθερη δεξιά του Κυρ. Μητσοτάκη που στηρίζεται σε ακροδεξιά στοιχεία της πλευράς Σαμαρά και παίρνουν θέσεις αντιπροέδρου και από την άλλη εμείς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει φωτοβολίδα της ιστορίας».

Για το ασφαλιστικό

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί βελτιώσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας,  εξηγώντας ότι τα ταμεία μας δεν αντέχουν.
«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι για το ασφαλιστικό το δίλημμα είναι είτε μεταρρύθμιση είτε κατάρρευση του συστήματος.
Ζήτησε δε, από τη ΝΔ να πει ποια είναι η πρότασή της για το ασφαλιστικό και τους αγρότες, ενώ την κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ για θέματα όπως το ασφαλιστικό.
Όπως είπε,  «επιδιώκουμε ισονομία και αναδιανομή και προτείνουμε το βάρος να το μοιραστούμε όλοι με δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουμε τους πόρους με μικρή αύξηση των εισφορών, μια απόφαση που προς τιμή τους αποδέχτηκαν και οι εργοδότες».
«Θέλει η ΝΔ αύξηση των εισφορών ή θέλει και επιδιώκει οριζόντια περικοπή στις συντάξεις;
Να μας πουν τι προτείνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είμαστε εμείς η κυβέρνηση που οδήγησε σε ύφεση 25% αλλά είμαστε εμείς που πρέπει να σταθούμε με ευθύνη.
Δεν γίνεται σε μία χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. ενεργό πληθυσμό να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι.
Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το ύψος των συντάξεων.
Προτείνουμε το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε με κοινωνική δικαιοσύνη.
Επιλέγουμε να μαζέψουμε τους πόρους όχι από περικοπές, αλλά από μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που προς τιμήν τους, δέχονται και οι ίδιοι».
Προχωράμε στις αναγκαίες βελτιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην υπάρξουν ακραίες επιβαρύνσεις και για να προστατευτούν οι νέοι επαγγελματίες.
Δεν θα βάλουμε όμως στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς δικηγόρους με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων και τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων.

Για τους αγρότες

Στάση δικαιοσύνης θα τηρήσουμε και για τους αγρότες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «θέλουμε διάλογο ειλικρινή με αντιπροσωπευτική ομάδα».
Ανέφερε ότι με την εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζεται η σύνταξή τους, ενώ οι εισφορές θα αυξηθούν σε βάθος τετραετίας.
Ακόμη, έκανε λόγο για αγρότες δυο ταχυτήτων, αυτούς που παίρνουν επιδοτήσεις δεκάδες χιλιάδων ευρώ και όσους δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους.

Περί διορισμών στο δημόσιο και ΕΣΡ


«Εχουμε 630 μετακλητούς υπαλλήλους στα υπουργεία όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλους είχε 1.200», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε αυτά που λένε κάποιοι «ότι είμαστε όλοι ίδιοι.
Ότι ήρθαμε για να βολέψουμε τους δικούς μας».
Όπως είπε,  κανιβαλίζουν ανθρώπους με προσφορά και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε, στο Δημόσιο διόρισε μόνο τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες που αντισυνταγματικά απολύθηκαν.
Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του «έχουν το θράσος να μιλούν τα κόμματα που έκαναν την οικογένεια κράτος», προσθέτοντας ότι «δεν θα μπούμε στον πειρασμό να ρίξουμε την αντιπαράθεση τόσο χαμηλά.
Αν έχουν για καθοδηγητή τον κίτρινο τύπο ας συνεχίσουν».
Ξεκαθάρισε ότι «οι πολιτικές θέσεις είναι πολιτικές θέσεις και η δημόσια διοίκηση, δημόσια διοίκηση, άλλο ο στενός συνεργάτης του υπουργού και άλλο η δημόσια διοίκηση στην οποία για δεκαετίες επικρατούσε το ρουσφέτι».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναρωτήθηκε «γιατί η επίθεση από τον τύπο;», προσθέτοντας «γιατί αξιολογούν ως «βάρος» το επώνυμο του νέου αρχηγού της ΝΔ. Κακώς σκέφτονται ενοχικά.
Εμεις δεν θα κατηγορήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για την οικογένειά του και τις ρίζες του. Θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του».
Ωστόσο, ανέφερε ότι στα υπουργεία σήμερα «έχουμε προϊστάμενους που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης σε μια νύχτα», ενώ «εμείς αντίθετα φέρνουμε στη Βουλή νόμο-τομή για τη δημόσια διοίκηση και καταργούμε το ρουσφέτι.
Αναρωτήθηκα μάλιστα εάν θα τον στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης και τα ποταμίσια μεταρρυθμιστικά τους εξαπτέρυγα.
Ακόμη, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι μπλοκάρει την στελέχωση του ΕΣΡ για να μην γίνουν οι διαγωνισμοί για τα κανάλια.
Σημείωσε πάντως ότι ο διαγωνισμός είτε έτσι είτε αλλιώς θα διεξαχθεί, ίσως και τον επόμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης