Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Στους δρόμους και πάλι οι Πολωνοί κατά της κυβέρνησης - Στο πλευρό τους ο Wałęsa

Deutsche Welle: Στους δρόμους και πάλι οι Πολωνοί κατά της κυβέρνησης - Στο πλευρό τους ο Wałęsa
Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως η κυβέρνηση έχει παραβιάσει το Σύνταγμα, τόνισε ο Walesa
Για άλλη μια φορά οι διαφωνούντες με την συντηρητική πολιτική της εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρσοβίας και άλλων μεγάλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών που συνεπάγονται τα δύο πρόσφατα νομοσχέδια για τη δικαιοσύνη και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οπως υσποστηρίζει η Deutsche Welle η «επιτροπή για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» είχε καλέσει τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν σε 36 πόλεις υπό το σύνθημα «Υπερασπίσου την ελευθερία σου».
Στη σημερινή κινητοποίηση ακούστηκαν επιπλέον συνθήματα και ενάντια σε έναν άλλο νόμο που αφορά την αστυνομία, ο οποίος δίνει νέες δυνατότητες στις αρχές ως προς τη συλλογή και καταγραφή δεδομένων.
Στα πανό ήταν γραμμένα συνθήματα όπως «Όχι στο κράτος της επιτήρησης» και «Προσοχή: ο μικρός αδελφός σε βλέπει» πλάι σε φωτογραφίες του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) Jaroslaw Kaczynski.
Ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Lech Wałęsa) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταστρέφει τη χώρα».
Αναφερόμενος στον ρόλο του ως προέδρου του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» την εποχή της πτώσης των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ο Lech Wałęsa δήλωσε χθες βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι TVN24:
«Δουλέψαμε σκληρά για να κατακτήσουμε την ελευθερία.
Τώρα υπάρχει κίνδυνος να τα χάσουμε όλα».
Μετά την ανάληψη της εξουσίας τον περασμένο Οκτώβριο η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Beata Szydło έχει θέσει περιορισμούς στη δικαιοσύνη μέσω ενός νέου νόμου για την αναδιοργάνωση των συνταγματικών δικαστηρίων, ενώ παράλληλα έχει ψηφίσει και νόμο που αφορά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να διορίζει απευθείας τους διευθυντές στα κρατικά κανάλια.
Ήδη οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν προκαλέσει πολλές διαδηλώσεις στη χώρα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να ξεκινήσει για πρώτη φορά στα χρονικά διαδικασία ελέγχου των αρχών του κράτους δικαίου σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τον Lech Wałęsa τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως η κυβέρνηση έχει παραβιάσει το Σύνταγμα, ενώ την ίδια ώρα μάς λέει καταπρόσωπο ότι αυτό δεν ισχύει».
Από την πλευρά της ωστόσο η πρωθυπουργός Beata Szydło υπερασπίστηκε την πολιτική της την περασμένη Τρίτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο λέγοντας ότι όλα τα μέτρα ελήφθησαν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
«Ποτέ μου δεν άκουσα μεγαλύτερο ψέμα» σχολίασε σχετικά ο Walesa.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης