Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτών - Αποστόλου: Αφορολόγητες οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ

Κατρούγκαλος: Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτών - Αποστόλου: Αφορολόγητες οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ
Από τη μια έχουμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού και από την άλλη τις μνημονιακές προβλέψεις τόνισε ο υπουργός Εργασίας
(upd6) Την θέση ότι η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την τέλεια καταιγίδα με το ασφαλιστικό διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Τρ. Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη.
«Από τη μία πλευρά έχουμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού, το οποίο είναι διαλυμένο από την κρίση και από την άλλη τις μνημονιακές προβλέψεις τις οποίες αν εφαρμόζαμε ως έχουν θα είχαν μόνο κακό να κάνουν στους συνταξιούχους» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την ασφαλιστική δαπάνη στα κενά των ταμείων.
Αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθείται, ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσουν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα κινούμενη με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους και την ισονομία.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών, και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο, τόνισε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε ίδιους τους αγρότες με τους άλλους πολίτες.
«Εμείς θέλουμε να τον διατηρήσουμε τον ΟΓΑ» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί ο ΟΓΑ έτσι όπως είναι τώρα.
«Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με ίδιους κανόνες όπου καθένας θα συνεισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, αναφέροντας πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για συζητήσεις με τους αγρότες για το τι καλύτερο μπορεί να γίνει.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθωσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση.
Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές, όπως υποστηρίζουν οι αγρότες.
«Κανένα αγροτικό νοικοκυριό δεν θα καταστραφεί με 129 ευρώ παραπάνω» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι είναι προς όφελος του κλάδου να λαμβάνει την εθνική σύνταξη.
«Οι δανειστές μας έχουν άλλες ιδέες.
Προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε τις αρνητικές προβλέψεις του μνημονίου.
Ποτέ δεν είπαμε ότι θα είναι μία εύκολη μεταρρύθμιση» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας πως «κανόνες ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο».
«Το ασφαλιστικό έχει έλλειμμα 2% το χρόνο.
Μαζεύουμε την δαπάνη προστατεύοντας τους αδύναμους» υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι οι σκληρότεροι από τους Θεσμούς θέλουν η δημόσια ασφάλιση να μοιάζει με την ιδιωτική.
«Θα υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση» υποστήριξε ο Γ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως όσο θα ανεβαίνει η οικονομία θα ανεβαίνει και Εθνική Σύνταξη.
Όπως είπε ο κ.Κατρούγκαλος, η σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές σημαίνει περισσότερη δικαιοσύνη.
«Ως σήμερα κάποιος μπορούσε να πληρώνει την υψηλότερη ασφαλιστική κλάση, να φοροδιαφεύγει και να παίρνει μεγάλη σύνταξη.
Με το νέο σύστημα όποιος δηλώνει λίγα θα παίρνει μικρές συντάξεις και όποιος δηλώνει πολλά υψηλότερες» υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικότητας για τους αγρότες, αν και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις.
Όπως είπε παραμετρικές αλλαγές συζητάμε αρκεί να μην υπάρξει αλλαγή στη βασική λογική της μεταρρύθμισης.

Αλεξιάδης: Καμία αλλαγή όσον αφορά την φορολογία των αγροτών
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε ότι όσον αφορά τα ζητήματα φορολογίας δεν υπάρχει επεξεργασία νομοσχεδίου ή αλλαγές στο σύστημα, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά στη φορολογία των αγροτών.
«Υπάρχει μια σύγχιση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία.
Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει.
Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017.
Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο.
Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος» υπογράμμισε ο κ.Αλεξιάδης, αναφέροντας πως οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από τα έσοδα των αγροτών προκειμένου να φορολογηθούν.

Αποστόλου: Οι αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα - Μονόδρομος ο διάλογος
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου ζήτησε από τους αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα.
«Εχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με επενδυτικους πόρους 6 δισ καθώς 14 δισ ακόμη επιδοτήσεων.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το εξειδικεύσουμε μαζί με τους αγρότες.
Έχουμε ανάγκη τη θεσμική εκπροσώπηση για να το εφαρμόσουμε.
Αφουγκραζόμαστε και συζητάμε.
Είναι μονόδρομος ο διάλογος με τους αγρότες» υπογράμμισε ο κ.Αποστόλου.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ.Αποστόλου υποστήριξε πως «οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη» διευκρινίζοντας ότι στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα 2,2 δισ από τα 2,6 συνολικά των κοινοτικών ενισχύσεων δεν θα χρησιμοποιηθούν ως βάση φορολόγησης.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στο αγροτικό πρόγραμμα και άλλα 14 δισ ενισχύσεις έχουν προβλεφθεί για την επόμενη περίοδο, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

(Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 09:35)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης