Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Η ύφεση παραμένει και το 2016 για την ελληνική οικονομία - Ο κίνδυνος της στασιμότητας ο μεγαλύτερος εχθρός

ΙΟΒΕ: Η ύφεση παραμένει και το 2016 για την ελληνική οικονομία - Ο κίνδυνος της στασιμότητας ο μεγαλύτερος εχθρός
«Τον κώδωνα του κινδύνου» κρούει το ΙΟΒΕ για την οικονομία
Τα θετικά μηνύματα της χρονιάς που πέρασε δεν έγιναν… σκυτάλη και δεν πέρασαν στην καινούργια χρονιά.
Τα πρώτα σημάδια είναι αρνητικά και προβλέπεται ύφεση απο -1% ώς -1,5% το 2016.
Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι η υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στα επίπεδα του 2% από την εφαρμογή μέτρων, την ανησυχία των επικείμενων αλλαγών του ασφαλιστικού και της φορολογίας εισοδήματος, όπως και οι ρυθμίσεις προστασίας των δανειοληπτών.
Το 2015 η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,6% στο εννεάμηνο του 2015 σε σχέση με το 2014 ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε κάμψη της ιδιωτική κατανάλωσης.
Στα θετικά της χρονιάς που πέρασε ήταν η πτώση της ανεργίας στα επίπεδα του 25% έναντι 26,5% του 2014.
Για το 2016 το ΙΟΒΕ αναμένει αύξηση της ανεργίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας της κάμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο Τουρισμός η εγχώρια… βιομηχανία έχει φθάσει… ταβάνι σε ότι αφορά την συνεισφορά του σε έσοδα, δεν μπορεί να σηκώσει μεγαλύτερο... φορτίο.
Το 2015 η συμβολή του στο ΑΕΠ ήταν σημαντική αφού κατάφερε να μειώσει σημαντικο μέρος από των αρνητικών επιδράσεων της οικονομία.
Το 2016 όμως μπορεί να φέρει θετικό πρόσημο στα δημόσια έργα ενώ θα συνεχισθεί η πτώση στην οικοδομή.
Ο ήπιος πληθωρισμός της φετινής χρονιάς μετά από μία τριετία πτώσης των τιμών θα προέλεθι κυρίως από ην αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα περιορίσει της πληθωριστικές πιέσεις.
Στο «κόκκινο» οι επενδύσεις καθώς εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες έως 4%.
Το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για αναβολή επενδυτικών σχεδίων καθώς η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Στην αναβλητικότητα των επενδύσεων συμβάλει και η εκκρεμότητα του Ασφαλιστικού και του φορολογικού όπως και οι αλλαγές στην φορολογία ακινήτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2015 οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 11,6% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2005 ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είχε καταγραφεί αύξηση κατά 2,2%.
Οι «απουσίες» των επενδυτικών σχεδίων προήλθαν από τις κατασκευές εκτός των κατοικιών που σημείωσε πτώση 13,1% το 2015 έναντι αύξησης κατά 5,1% του 2014.
Επίσηςαπουσιάζουν και οι επενδυτικοί πόροι με εξαίρεση το πρόγραμμα επενδύσεων. 
Επίσης καταγράφεται έλλειψη πόρων με εξαίρεση το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Να σημειωθεί ότι η δημόσια κατανάλωση εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3% λόγω της επανεκκίνησης της δημοσιονομικής προσαρμογής .

Τα θετικά του 2016

Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών από τις αναπτυγμένες οικονομίες όπως είναι οι χώρες της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2% ενώ προβλέπεται εκ νέου η υποχώρηση των εισαγωγών εξαιτίας της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης και των επενδύσεων.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας από του Θεσμούς ενώ στο αρνητικό σενάριο να μη λάβει την αξιολόγηση η Ελλάδα η οικονομία να περιέλθει σε κατάσταση στασιμότητας που θα καταστρέφει πάγια περιουσιακά στοιχεία και την ίδια στιγμή θα οδηγεί το επιστημονικό εργατικό δυναμικό της χώρας στην αναζήτηση εργασίας εκτός των συνόρων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης