Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι ΗΠΑ πιέζουν τις αραβικές χώρες να αναβαθμίσουν τη συμμετοχή τους στον αγώνα κατά του χαλιφάτου ISIS

FT: Οι ΗΠΑ πιέζουν τις αραβικές χώρες να αναβαθμίσουν τη συμμετοχή τους στον αγώνα κατά του χαλιφάτου ISIS
Η Ιταλία φέρεται να είναι ενεργά αναμεμειγμένη στην εκπαίδευση ιρακινών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ περίπου 3.500 Γάλλοι στρατιωτικοί εμπλέκονται στη μάχη κατά του ISIS
Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα αύξησης της συμμετοχής των αραβικών κρατών στη μάχη κατά του τρομοκρατικού χαλιφάτου ISIS υπό την «ομπρέλα» τους.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT), σύμφωνα με τους οποίους ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ashton Carter κάλεσε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 από το Παρίσι όπου βρίσκεται, τις αραβικές χώρες να συνεισφέρουν περισσότερα στον διεθνή συνασπισμό ενάντια του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Carter στο Παρίσι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian, οι ΗΠΑ αναζητούν ένα ευρύ πεδίο στρατιωτικής και μη στρατιωτικής συνδρομής στον αγώνα κατά του ISIS, που ξεκινάει από βοήθεια στη συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις του και εκτεινεται μέχρι την παροχή στρατιωτικών εκπαιδευτών και την ανάληψη μεταφορικού έργου (logistics).
Μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψή του ότι τον ερχόμενο μήνα έχουν προσκληθεί σε συνάντηση στις Βρυξέλλες οι 26 χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS, όπου θα ζητηθεί ιδίως από τις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου να αναβαθμίσουν τη συμμετοχή τους στον αγώνα.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Le Drian επεσήμανε, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στρατιωτικός συντονισμός με τη Ρωσία στη Συρία, εκτός εάν η Μόσχα αρχίσει να στοχεύει αποκλειστικά την ISIS, αντί να περιλαμβάνει στους «νόμιμους» στόχους της και στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο Carter βρέθηκε στο Παρίσι για να ηγηθεί συνάντησης μεταξύ των επτά χωρών που δείχνουν τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εξόντωση του ISIS: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία, Ολλανδία και βεβαίως τις ΗΠΑ.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους, οι επτά χώρες επεσήμαναν την ανάγκη να συνεχιστεί «η ανάκτηση αδράνειας στην εκστρατεία» κατά του ISIS.
Οι ΗΠΑ εμφανίζονται δυσαρεστημένες με την αλλαγή εστίασης της στρατιωτικής εμπλοκής χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προτιμούν να επιχειρούν περισσότερο στο μέτωπο της Υεμένης αντί κατά του ISIS.
Σύμφωνα με τον Le Drian, περίπου 3.500 Γάλλοι στρατιωτικοί εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη μάχη κατά του ISIS.
Η Ιταλία φέρεται να είναι ενεργά αναμεμειγμένη στην εκπαίδευση ιρακινών αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο τη διατήρηση του ελέγχου περιοχών που έχουν ανακτηθεί από τον έλεγχο της ISIS.
Ο Carter εκθείασε την καθοριστική συμμετοχή της Γαλλίας στον διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων και στη βόρειο Αφρική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης