Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: O έξυπνος τρόπος να επενδύσετε σε μετοχές εάν πιστεύετε ότι η αγορά θα συνεχίσει να πέφτει

Business Insider: O έξυπνος τρόπος να επενδύσετε σε μετοχές εάν πιστεύετε ότι η αγορά θα συνεχίσει να πέφτει
Η χρηματιστηριακή αγορά είναι εξαιρετική για τους επενδυτές που μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα
Οι χρηματαγορές ξεκίνησαν το 2016 εν μέσω αναταραχής, με την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου να είναι άκρως καταστροφική για την αμερικανική αγορά, με τις μετοχές να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.
Ευτυχώς για τους επενδυτές, υπάρχει ένας έξυπνος, δοκιμασμένος από το χρόνο τρόπος να συνεχίσουν να επενδύουν ακόμη και μπροστά σε μία κατάρρευση των αγορών, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Business Insider, εφόσον υπάρχει μακροπρόθεσμη προοπτική.
Η χρηματιστηριακή αγορά είναι εξαιρετική για τους επενδυτές που μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Ταιριάζει επίσης καλύτερα σε επενδυτές που δεν ανησυχούν να βρουν την τέλεια στιγμή για πότε η αγορά θα πιάσει κορυφή ή «πάτο».
Με αυτό υπόψιν, το να έχει κανείς μακροπρόθεσμη προοπτική είναι καλό για τους επενδυτές που ανησυχούν ότι μπορεί να αγοράζουν στην κορυφή της αγοράς.
Μία κλασική στρατηγική, που βασίζεται στο μέσο όρο του κόστους του δολαρίου, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που προέρχονται από την πτώση της τιμής μίας μετοχής.
Η λογική είναι ότι μπορεί να επενδύσει κανείς ένα σταθερό χρηματικό ποσό σε μία μετοχή μία φορά ανά σταθερό χρονικό διάστημα.
Εάν η τιμή της μετοχής πέσει, θα πάρει κανείς περισσότερες μετοχές για το ίδιο ποσό χρημάτων και αν συμβεί αυτό, όταν η τιμή ανακάμψει, θα έχει ξοδέψει λιγότερα χρήματα ανά μετοχή, κατά μέσο όρο, από ότι εάν αγόραζε τις μετοχές στην κορύφωση των τιμών τους.
Αυτή η τακτική δεν είναι τρόπος για να μην χάσει κανείς χρήματα καθώς πέφτει η αγορά.
Είναι μία μέθοδος για να αγοράζει κανείς περισσότερες μετοχές σε χαμηλότερες τιμές, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερα περιθώρια κατά τη διάρκεια μίας ανοδικής κούρσας της αγοράς.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, ακολουθεί ένα απλοποιημένο πείραμα σκέψης.
Το Business Insider υπολόγισε τι θα είχε συμβεί εάν ένας επενδυτής είχε μπει στην αγορά στην προηγούμενη κορύφωση των τιμών, τον Οκτώβριο του 2007.
Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή για να αγοράσει κανείς.
Ο υποτιθέμενος επενδυτής βάζει 50 ευρώ σε ένα fund που επενδύει στο δείκτη S&P 500 στην αρχή κάθε μήνα ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2007, την πιο πρόσφατη κορύφωση της αγοράς πριν την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης.
Ορίστε τι συνέβη στον S&P 500, ξεκινώντας από εκείνη την κορυφή:

spx

Ο δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο ή λιγότερο μέχρι τις χειρότερες στιγμές της οικονομικής κρίσης του 2008, η οποία προκάλεσε της κατάρρευση των αγορών, και ξεκίνησε να αναστρέφει την πορεία του το Μάρτιο του 2009.
Το «κλειδί» για το πείραμα με τον επενδυτή μας είναι ότι ο επενδυτής μας παραμένει συνεπής.
Χωρίς να έχει σημασία πως κινούνται οι τιμές των μετοχών, το άτομο αυτό θα βάζει πάντα 50 δολάρια το fund που ποντάρει στον S&P 500 την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.
Βάσει των αλλαγών στην αξία του δείκτη S&P 500, το Business Insider υπολόγισε την απόδοση για τον αγοραστή, μείον την μηνιαία επένδυση των 50 δολαρίων.

value less cost

Η αξία του χαρτοφυλακίου του επενδυτή μας στις 4 Ιανουαρίου 2016 είναι 7.066,62 δολάρια.
Εάν ο ίδιος άνθρωπος αντί να επενδύει τα χρήματα κάθε μήνα τα διακρατούσε σαν μετρητά, ο επενδυτής θα είχε μόλις 5.000 δολάρια.
Οπότε, η χρηματική απόδοση αυτής της επένδυσης, εάν και ο επενδυτής ξεκίνησε σε μία κορύφωση, προτού η αγορά πάρει την κατηφόρα και ακόμη με την πρόσφατη μεταβλητότητα, είναι 2.066,62 δολάρια.
Πρόκειται για απόδοση 41,3%, ή περίπου 4,3% ετήσια απόδοση.
Προκειμένου να δει κανείς τα πράγματα από μία άλλη προοπτική, ορίστε τα ποσοστιαία κέρδη ή απώλειες, συγκριτικά με το να διακρατούσε ο ίδιος επενδυτής τα χρήματα αντί να τα τοποθετεί σε μετοχές.

percent change

Τα πράγματα αρχίζουν να δείχνουν πολύ άσχημα, καθώς η οικονομία βυθίζεται σε βαθιά ύφεση στα μέσα του 2009, με τον S&P 500 να φτάνει στο ναδίρ του το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.
Στο χαμηλότερο σημείο για τον επενδυτή μας, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2009, θα βρισκόταν να χάνει 36%.
Επειδή οι άνθρωποι συχνά απεχθάνονται το ρίσκο, ο υποθετικός μας επενδυτής ίσως σε αυτό σημείο είχε αμφιβολίες και αποφάσιζε να εγκαταλείψει το επενδυτικό του σχέδιο, κατά τη διάρκεια των πολύ άσχημων μηνών.
Δηλαδή, ο επενδυτής μπορεί να έβλεπε αυτό το γράφημα και να πανικοβαλλόταν για την πτώση.

percent change down arrow

Αλλά εάν ο επενδυτής επιμείνει στο πλάνο του και συνεχίσει να τοποθετεί 50 δολάρια κάθε μήνα ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όταν η αγορά ανακάμψει τότε θα βρεθεί να τα πηγαίνει πολύ καλά:

percent change up arrow

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης