Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Αποχωρεί από την Αφρική η Barclays μετά από έναν αιώνα παρουσίας - Αναζητεί μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους

WSJ: Αποχωρεί από την Αφρική η Barclays μετά από έναν αιώνα παρουσίας - Αναζητεί μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους
Η Barclays Africa Group παρήγαγε προ φόρων κέρδη 1,13 δισ. δολάρια - 15% του συνόλου - για τον όμιλο Barclays στο εννεάμηνο 2015
Τη σταδιακή αποχώρησή του από όλες τις χώρες της υπο-Σαχάριας Αφρικής στην οποία δραστηριοποιείται, σχεδιάζει ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Barclays, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ).
Ο όμιλος Barclays ήταν από τους λίγους δυτικούς τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, όμως τώρα σχεδιάζει να πωλήσει τη συμμετοχή της (ή μεγάλο μέρος αυτής) 62% στη θυγατρική της εταιρεία Barclays Africa Group Ltd, στην οποία ανήκει η πλειονότητα των αφρικανικών δραστηριοτήτων του βρετανικού ομίλου.
Η Barclays Africa Group Ltd είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της αφρικανικής ηπείρου, διαθέτοντας 44 χιλάδες υπαλλήλους και 1.267 τραπεζικά υποκαταστήματα.
Η απόφαση-σταθμός αποτελεί συνέπεια της πεποίθησης του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Barclays, Jes Staley, ότι ο όμιλος οφείλει να εστιάσει σε ένα λιγότερο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που να είναι κερδοφόρες.
Άλλωστε, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης και αναταραχής, πολλοί τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους σε αναδυόμενες αγορές που εμφανίζουν μεγάλους κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Barclays να μειώσει την έκθεσή της στην αφρικανική ήπειρο σηματοδοτεί μια συμβολική αντιστροφή, όπως γράφει η WSJ: Χρειάστηκε σχεδόν έναν αιώνα για να δημιουργήσει το σημερινό αφρικανικό της δίκτυο και ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων δυτικών τραπεζών στην Αφρική, μαζί με την Standard Chartered και το Citigroup.
Η Barclays ήδη περικόπτει τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής της στην Ασία, ενώ πουλάει και μέρος των εργασιών της στην Ευρώπη.
Η Barclays Africa Group παρήγαγε 791 εκατ. λίρες ή 1,13 δισ. δολάρια προ φόρων κέρδη για τον όμιλο Barclays στο εννεάμηνο 2015, αξία που αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου αυτών.
Παρά ταύτα, δεν προβλέπεται εύκολη η εξεύρεση ενδιαφερόμενου αγοραστή για το σύνολο των αφρικανικών δραστηριοτήτων της Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης