Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Το πετρέλαιο βυθίζεται κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι εξαιτίας των φόβων για την υπερπροσφορά

FT: Το πετρέλαιο βυθίζεται κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι εξαιτίας των φόβων για την υπερπροσφορά
Οι αγορές «τρέμουν» την επιστροφή του Ιράν στην αγορά, με την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης προ των πυλών
Το πετρέλαιο συνεχίζει και σήμερα Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 την κατρακύλα του, με τις τιμές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού να κινούνται πλέον κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πλήρη επιστροφή της Ιρανικής παραγωγής στην αγορά.
Εν μέσω προσδοκιών ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα μπορούσαν να αρθούν ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου 16-17 Ιανουαρίου, το brent καταγράφει σήμερα νέα υποχώρηση σε χαμηλά 12 ετών, στα 29,46 δολ./βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, ο WTI, ο αμερικανικός δείκτης για το αργό πετρέλαιο, υποχώρησε ακόμη 1,77 δολ., σχεδόν 6%, στα 29,41 δολ./βαρέλι.
Και οι δύο τιμές είχαν καταγράψει μικρό ράλι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, καθώς οι κερδοσκόποι έκλεισαν μερικές από τις θέσεις τους.
Το brent έχει καταγράψει το χειρότερο ετήσιο ξεκίνημά του στην ιστορία, με τις απώλειές του εντός του 2016 να ανέρχονται σε 21%.



«Τα σημάδια δείχνουν ότι το Ιράν πλησιάζει στην “Ημέρα Εφαρμογής” τουλάχιστον 2 με 4 μήνες νωρίτερα από ότι περίμεναν οι αγορές», σημειώνουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays.
Εάν και οι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν μιλήσει στα τέλη του 2015 για άρση των κυρώσεων εντός του Ιανουαρίου του 2016, οι αναλυτές του πετρελαίου και οι δυτικοί διπλωμάτες δήλωναν ότι μία τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν αρκετούς ακόμη μήνες.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές του κατά 500.000 βαρέλια αμέσως μόλις αρθούν οι κυρώσεις, ενώ εντός 7 μηνών θα μπορέσει να φτάσει την παραγωγή του στα προ των κυρώσεων επίπεδα, ήτοι στα 3,4 εκατ./βαρέλια ημερησίως.
Ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτοί οι στόχοι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι, οποιαδήποτε επιπλέον ποσότητα πετρελαίου πέσει στην αγορά από το Ιράν θα προστεθεί στην υπερπροσφορά που κυριαρχεί στην αγορά και η οποία έχει ρίξει τις τιμές άνω του 70% από τα μέσα του 2014.
«Αν και αμφιβάλλουμε για το πόσο γρήγορα μπορεί η Τεχεράνη να ανεβάσει την παραγωγή του στα επίπεδα που διακηρύττει, το σίγουρο είναι υπάρχει ήδη αρκετή ποσότητα πετρελαίου αποθηκευμένη στο Ιράν που περιμένει την άρση των κυρώσεων για να κατακλύσει την παγκόσμια αγορά», επισημαίνει ο Ole Hansen της Saxo Bank.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν από 19 έως 24 πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια πλήρως φορτωμένα με ιρανικό πετρέλαιο και περιμένουν την εντολή για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια.
Οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της παραγωγής του Ιράν έρχονται την ώρα που η αγορά τρέμει την επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας, η οποία ήταν ο βασικός λόγος για την αύξηση στη ζήτηση του πετρελαίου την τελευταία δεκαετία, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για μείωση της κατανάλωσης εν μέσω σημαντικής υπερπροσφοράς.
Η ζήτηση ήταν ένα από τα λίγα θετικά στοιχεία για την αγορά πετρελαίου το 2015, καθώς οι κάτοχοι οχημάτων εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλότερες τιμές στις αντλίες.
Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικών πόρων στον κόσμο, κατέγραψε ζημία 7,2 δισ. δολ. από τις επενδύσεις της στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και «πάγωσε» τα επενδυτικά της σχέδια.
Το μέγεθος της υπερπροσφοράς φαίνεται και από την κατάσταση στην αγορά των Πολύ Μεγάλων Δεξαμενόπλοιων (VLCCs), με τους ναύλους να αυξάνονται στα 62.000 δολ./ημέρα, δηλαδή σε διπλάσιο επίπεδο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς οι παραγωγοί αναγκάζονται να στέλνουν τα τάνκερς σε μεγαλύτερα ταξίδια προκειμένου να βρουν πελάτες για το προϊόν τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης