Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

McCarthy (πρώην Charles Schwab): Προσοχή στη φούσκα του 1 τρισ. δολ. στην αγορά ETFs

McCarthy (πρώην Charles Schwab): Προσοχή στη φούσκα του 1 τρισ. δολ. στην αγορά ETFs
Ο πρώην επικεφαλής της Charles Schwab και της Nikko Asset Management συμβουλεύει τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν το επενδυτικός τους προφίλ
Καθώς η μεταβλητότητα στις αγορές διογκώνεται, όλο και περισσότεροι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αύξηση των ETFs και των αμοιβαίων κεφαλαίων που αφορούν δείκτες των χρηματιστηρίων, τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχαν μεγάλο μερίδιο στην αγορά.
Προειδοποιούν ότι ο πρωτοφανής όγκος αγοραπωλησιών για ETFs δεικτών, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 30% των συναλλαγών στα αμερικανικά χρηματιστήρια το καλοκαίρι του 2015, θα μπορούσαν να διευρύνουν τις απώλειες ή ακόμη και να προκαλέσουν αιφνίδιες καταρρεύσεις.
Κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους επενδυτές που τοποθετούνται όλο και περισσότερο σε τέτοια προϊόντα.
Και πολλοί ίσως δεν αντιλαμβάνονται το πόσο εκτεθειμένοι είναι στους κινδύνους μίας σχετικά μικρής ομάδας μετοχών που περιλαμβάνονται στους βασικούς δείκτες, σημειώνουν οι ειδικοί.
Ο Tim McCarthy, πρώην πρόεδρος στην επενδυτική τράπεζα Charles Schwab και την ιαπωνική Nikko Asset Management, έχει υπάρξει μακροχρόνιος υποστηρικτής των τοποθετήσεων σε δείκτες.
Αλλά τώρα συμβουλεύει τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν το επενδυτικό τους προφίλ και τα επενδυτικά προϊόντα που αγοράζουν.
Ειδικότερα, προτείνει στους επενδυτές να μεταφέρουν το 25%-50% των χαρτοφυλακίων μετοχών τους σε κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης απόλυτης επιστροφής και κατά προτίμηση σε εκείνα με τουλάχιστον 10ετή προϊστορία και σχετικά μικρό ποσό υπό διαχείρισης κεφαλαίων, ύψους μεταξύ 1 και 2 δισ. δολ.
Επίσης, όπως σημείωσε, οι επενδυτές πρέπει να αναζητούν και τις χαμηλότερες δυνατές προμήθειες.

«Φούσκα» στα προϊόντα που ποντάρουν σε δείκτες
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την υπέρογκη μεγέθυνση των προϊόντων που ποντάρουν σε δείκτες και τη διαφορά τιμής μεταξύ των μετοχών εκτός και εντός αυτών των προϊόντων.
Από το 2007 έως το 2014 τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών μετοχών εσωτερικού και τα ETFs έλαβαν 1 τρισ. δολ. σε καθαρές εισροές κεφαλαίων και επανεπενδυόμενων μερισμάτων, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Επενδυτικών Εταιρειών.
Σε αντιπαράθεση, τα ενεργής διαχείρισης αμοιβαία κεφάλαια μετοχών εσωτερικού είχαν την ίδια περίοδο μία εκροή της τάξης των 659 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, η τιμή των υποκείμενων μετοχών στα ETF δεικτών αυξάνεται, αν και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά γιατί συμβαίνει αυτό.
Μία έρευνα της S&P Capital IQ για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 βρήκε ότι οι μετοχές που συμπεριλαμβάνονταν στο δείκτη Russell 2000 διαπραγματεύονταν με premium 50% έναντι των μετοχών που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο δείκτη, πολύ υψηλότερα από το 12% που είχε καταγραφεί το 2006.
Αυτού του είδους οι διαφορές στις τιμές θεωρείται από κάποιους ως σημάδι, όπως χρησιμοποιούνται τα καναρίνια στα ορυχεία, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει μία φούσκα στις μετοχές εταιρειών που καλύπτονται από τα ETF δεικτών και ότι οι τιμές τους θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω και ταχύτερα σε σχέση με άλλες μετοχές σε μία πτωτική αγορά.
Μ ε τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις τιμές των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ETFs αυτών καθεαυτών.
«Είναι πολύπλοκο, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα», σημειώνει ο γενικός διευθυντής ανάλυσης στην S&P Capital IQ, David Pope.
Ο ίδιος και ο συνεργάτης του Frank μελέτησαν τη ρευστότητα στην αγορά για τον S&P 500 το καλοκαίρι του 2015 και αναγνώρισαν 10 μετοχές που είχαν τη μεγαλύτερη διαφορά στη ρευστότητα εκείνη τη στιγμή, συγκριτικά με το δείκτη.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν οι ExxonMobil, Berkshire Hathaway, Johnson & Johnson,Microsoft, General Electric, Wells Fargo, Procter & Gamble, JPMorgan Chase, Pfizer και PepsiCo.



«Ένα δομικό πρόβλημα μπορεί να προκύπτει όταν η ρευστότητα που απαιτούν τα ETF ξεπερνάει τη διαθεσιμότητα ρευστότητας σε κάποιες από τις μετοχές που καλύπτουν αυτά τα προϊόντα», γράφουν οι δυό τους.
Βασικά, εάν ένας επενδυτής θέλει να πουλήσει ένα προϊόν που καλύπτει δείκτη καθώς η αγορά υποχωρεί, οι διαχειριστές αυτού του προϊόντος μπορεί να έχουν ρπόβλημα να πουλήσουν μερικές από τις μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στο προϊόν.
Ένας ενεργός διαχειριστής θα μπορούσε να πουλήσει οποιαδήποτε μετοχή στο χαρτοφυλάκιό του και έτσι, πιθανότατα, να διαχειριστεί καλύτερα μία πτωτική αγορά.
Αλλά ένας διαχειριστής προϊόντων ETF πρέπει να πουλήσει ακριβώς τις μετοχές που κρατάει στο δείκτη στο ίδιο ποσοστό.
Εάν ο διαχειριστής δεν βρει γρήγορα αγοραστή για μετοχές π.χ. της ExxonMobil, η μετοχή της ExxonMobil θα πέφτει μέχρι να βρεθεί αγοραστής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης