Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο της 1ης αξιολόγησης - Dijsselbloem: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Eurogroup: Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο της 1ης αξιολόγησης - Dijsselbloem: Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα από το καλοκαίρι» του 2015 - Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ένα ποσό μικρότερο του αναμενόμενου
(upd8) 
Στόχος των θεσμών είναι η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει η ανακοίνωση, που εξέδωσε το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του.
Πιο συγκεκριμένα, οι θεσμοί και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Στο επίκεντρο τέθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και η οποία αναμένεται να έχει ως επίκεντρο:
o τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις
o τον προϋπολογισμό του 2016
o τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική
o τον εκσυγχρονισμό της δημόσια διοίκηση της Ελλάδας
o τις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα και
o τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας
Οι ευρωπαίοι υπουργοί κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους θεσμούς και να διασφαλίσουν την ομαλή και διεξοδική πρώτη αξιολόγηση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ανοίξει τον δρόμο σε αποφάσεις για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για ένα πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση της συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των αρχηγών κρατών  τον Ιούλιο του 2015.
Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες από την Ελλάδα για το συνταξιοδοτικό και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η χώρα, όπως ανέφερε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του οργάνου.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν συζητήθηκε εις βάθος το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδος, η μεταρρύθμιση του οποίου «είναι πολύ σημαντική για το πρόγραμμα».
Ο Dijsselbloem αναγνώρισε, ότι «έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα από το καλοκαίρι» του 2015.
Όπως τόνισε, οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με ένα ποσό μικρότερο του αναμενόμενου.
Για το ΔΝΤ, είπε ότι στηρίζει την πολιτική της ΕΚΤ, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, επικαλούμενος τον έλληνα υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Τέλος, για την Κύπρο ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αν και δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμα όλα τα προαπαιτούμενα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι ζητήθηκαν περαιτέρω δημοσιονομικά στοιχεία από την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκε το πότε και πως θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.
«Θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια τόνισε πως το προσχέδιο των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο πρέπει να γίνου περισσότερα και γρήγορα.
«Θα πρέπει να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο στη συζήτηση για το ασφαλιστικό» είπε συγκεκριμένα, ενώ υπογράμμισε ότι το εν λόγω ζήτημα θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις προσεχείς ημέρες.
Ανέφερε, πάντως, ότι έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα, ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον ενάρετο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και το άνοιγμα του διαλόγου για το ελληνικό χρέος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δουλειά για την Ελλάδα συνεχίζεται και με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς όπως είπε «το ΔΝΤ είναι μια αναγκαιότητα για όλους».
Είναι επείγον να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού (τρίτου) προγράμματος διάσωσης, επεσήμανε στις δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup
Ειδικά για την ολοκληρωθείσα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Regling στάθηκε στο γεγονός ότι τελικά απαιτήθηκαν μόνον 4,6 δισ. ευρώ, αντί των 10 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Ο ίδιος εκτίμησε, ότι θα απαιτηθούν 42 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από τον ESM το 2016.
Όπως είπε, δεν είναι καλό να καθυστερούν οι πληρωμές για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Αναφορικά με την Κύπρο, ο Regling είπε ότι «πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματός» της, εφόσον υλοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα θετικές σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις.


Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Η πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, το πιθανό χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και κυρίως οι διαφωνίες για το ασφαλιστικό θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδος. 
Το ΔΝΤ και συνολικά η Τρόικα διαφωνούν με βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού ειδικά ως προς το σκέλος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Η Τρόικα θεωρεί ότι η αύξηση των εισφορών θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ ξεκάθαρα θέτουν θέμα μειώσεων στις συντάξεις.
Η κυβέρνηση αποδέχεται την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή του περιοδεία, τονίζοντας ότι οι ομόλογοί του τον αντιμετώπισαν με... συμπάθεια. 
Σημειώνεται, δε, ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Handelsblatt ο έλληνας υπουργός επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας αυτό δέσμευση της κυβέρνησης.
Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τυπικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα.
Στα ανοιχτά μέτωπα, εκτός από το ασφαλιστικό, παραμένουν η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016.
Σύμφωνα, πάντως, με διαρροές από την ΕΕ οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι πολύ φιλόδοξες και αποτελούν ένα μεγάλο βήμα, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το πρώτο εξάμηνο του 2016, το οποίο παρουσίασε η ολλανδική προεδρία, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τους επόμενους μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ως πιθανό θέμα συζήτησης και στην ενδεικτική ατζέντα όλων των συμβουλίων Eurogroup που θα ακολουθήσουν έως τον Ιούνιο.
Βασικό ζήτημα, ατύπως, θα είναι, επίσης, και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, έχει αναφέρει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Ας είμαστε ρεαλιστές, η πρώτη αξιολόγηση θα χρειαστεί μήνες, όχι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί».
Η πολιτική πηγή με την οποία συνομίλησε το bankingnews.gr ανέφερε ότι «ενώ ξέρουμε ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει με την έλευση της Τρόικα και γνωρίζουμε ότι τελικώς θα δοθεί το πράσινο φως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι σκοπίμως θα καθυστερήσουν να δώσουν το πράσινο φως»
Ο σχεδιασμός ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου του 2016 να υπάρξει έγκριση από την Τρόικα του ελληνικού προγράμματος ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων και των πεπραγμένων έως τώρα.
Κοινώς να δοθεί το πράσινο φως της πρώτης αξιολόγησης.
«Όμως πυκνώνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει ένα σχέδιο στην ΕΕ ή σε κύκλους της ΕΕ που θέλει να καθυστερήσει έως τον Απρίλιο ή ακόμη και τέλη Μαΐου του 2016 η πρώτη αξιολόγηση ώστε να καθυστερήσει και η άμεση έναρξη της λύσης για το χρέος.
Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να κρατήσουν για ένα διάστημα μηνών σε ομηρία την Ελλάδα, να την υποχρεώσουν να λάβει όλα τα σκληρά μέτρα που προφανώς δεν εξαντλούνται στο ασφαλιστικό και όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις σοκ στα εργασιακά, στους δημοσίους υπαλλήλους και αλλού να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Με βάση την πολιτική πηγή «το κίνητρο θα είναι να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες προκαταβολικά να λάβει νέα μέτρα και εφόσον φανεί η Ελλάδα συνεπής μετά να μας κάνουν τον δώρο μιας υποτυπώδους λύσης για το χρέος.
Η λύση για το χρέος δεν θα είναι λύση έκπληξη θα είναι μια πολύ μέτρια παρέμβαση αναδιάρθρωσης αλλά ακόμη και γι΄ αυτή την μέτρια λύση η ΕΕ θα ζητήσει προκαταβολικά να λάβει η Ελλάδα πρόσθετα σκληρά μέτρα ειδικά στα εργασιακά.
Η παρατεταμένη αξιολόγηση θα έχει λοιπόν την σκοπιμότητα της πίεσης στην Ελλάδα να εφαρμόσει τα νέα μέτρα για να πάρει μια υποτυπώδη λύση για το χρέος.

Moscovici: Πρέπει να προχωρήσει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ
Θα πρέπει να προχωρήσουμε στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα μελετήσει την ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό», τόνισε ο αξιωματούχος της Κομισιόν.
«Θα συζητήσουμε προτάσεις για αρκετές μεταρρυθμίσεις ώστε να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Τσακαλώτος: Έχω κάνει περιοδείες σε έξι πρωτεύουσες - Με άκουσαν με… συμπάθεια
Έχω κάνει περιοδείες σε έξι πρωτεύουσες, όπου συζήτησα με τους ομολόγους τα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την προσέλευσή του στο σημερινό Eurogroup.
«Με άκουσαν με… συμπάθεια και κατανόηση», πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι συνάντησε ανθρώπους που έψαχναν λύσεις, όχι προβλήματα.
«Συζητήσαμε την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Dijsselbloem: Η κυβέρνηση αποδέχεται την παραμονή του ΔΝΤ
Η κυβέρνηση αποδέχεται την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επικαλέστηκε τον υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Dijsselbloem έκανε λόγο για την αναγκαιότητα βιώσιμου ασφαλιστικού και βιώσιμου χρέους στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Στόχος των θεσμών είναι η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει η ανακοίνωση, που εξέδωσε το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του.

Πιο συγκεκριμένα, οι θεσμοί και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο τέθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και η οποία αναμένεται να έχει ως επίκεντρο:

o          τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις

o          τον προϋπολογισμό του 2016

o          τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική

o          τον εκσυγχρονισμό της δημόσια διοίκηση της Ελλάδας

o          τις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα και

o          τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ευρωπαίοι υπουργοί κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους θεσμούς και να διασφαλίσουν την ομαλή και διεξοδική πρώτη αξιολόγηση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ανοίξει τον δρόμο σε αποφάσεις για μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για ένα πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση της συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των αρχηγών κρατών  τον Ιούλιο του 2015.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης