Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλαφόν σε ασφαλιστικές εισφορές και παρακράτηση φόρου προωθεί η κυβέρνηση για 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους

Πλαφόν σε ασφαλιστικές εισφορές και παρακράτηση φόρου προωθεί η κυβέρνηση για 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους
Tο πλαφόν θα τεθεί κλιμακωτά ώστε όσο αυξάνει το εισόδημα να αυξάνονται και οι υποχρεώσεις
Τη θεσμοθέτηση πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογητέα ύλη προτείνει η κυβέρνηση σε 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους ώστε να υπάρξει άρση του αδιεξόδου που δημιούργησε η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτό το πλαφόν θα τεθεί κλιμακωτά ώστε όσο αυξάνει το εισόδημα να αυξάνονται και οι υποχρεώσεις.
Μάλιστα έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων το πλαφόν να μην αφορά μόνο τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά των εργοδοτών, αλλά να συμπεριλάβει και τις καταβολές στο ΙΚΑ για εισφορές των μισθωτών που εργάζονται στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, στη σημερινή συνεδρίαση της μικτής τεχνικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, εκπροσώπων φορέων των ανεξάρτητων απασχολούμενων (γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, αποφασίστηκε να συσταθεί μια νέα επιτροπή που θα αναλάβει να εξειδικεύσει τις προτάσεις.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα (αφού πιέζει ο χρόνος λόγω της πιθανής έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών μας μετά τις 18 Ιανουαρίου).
«Η επιβάρυνση, αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος να είναι ανάλογη με το εισόδημα, αλλά να μην καταλήγει δημευτική», ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη θετική απήχηση των προτάσεών του.
«Υπολογίζουμε ότι για τη μεγάλη πλειονότητα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος. Την ίδια ώρα συνεργάτες του μιλούσαν για σχεδόν συγκατάνευση των εκπροσώπων στις προτάσεις του.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από δύο κυρίως θέματα:
* Τη στήριξη και βοήθεια των νέων επιστημόνων το πρώτο χρονικό διάστημα έναρξης της δραστηριότητάς τους (δηλαδή τα πρώτα 5 έτη).
* Τρόπους ελάφρυνσης των βαρών και προστασίας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων (μέχρι 30.000 ευρώ).
«Δεν θέλουμε όμως αυτή η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, αθροιστική, να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα, γιατί άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη να δίνει πιο πολλά αυτός που έχει, απέναντι σε αυτόν που δεν έχει τίποτα», ήταν η σχετική τοποθέτηση του υπουργού.
Πάντως το υπουργείο και δη ο Γ. Κατρούγκαλος φαίνεται να επιμένει να θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για όλους.
«Στόχος είναι να εφαρμοστεί η γενική αρχή της ισονομίας στο νέο ασφαλιστικό, με την τήρηση δίκαιων και ίσων κανόνων για όλους», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι με βάση την πρότασή του προβλέπονται ελαφρύνσεις για χαμηλά εισοδήματα.
Πάντως δεν υπήρχε και η ίδια εντύπωση από την πλευρά των εκπροσώπων φορέων, πολλοί εκ των οποίων θεωρούν άκαρπη τη συνάντηση και γι' αυτό προχωρούν σε κινητοποιήσεις από σήμερα (ήδη οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή).

(πρώτη ενημέρωση 14 Ιανουαρίου 2016, 00:37)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης