Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Financial Times: Να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Ά. Θωμόπουλος, ζητά το ΤΧΣ

Financial Times: Να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Ά. Θωμόπουλος, ζητά το ΤΧΣ
Νέες παρεμβάσεις στις διοικήσεις των τραπεζών διαβλέπει έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times
Στην απαίτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ο Άνθιμος Θωμόπουλος αναφέρεται με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» στην ηλεκτρονική έκδοσή της.
Οι Financial Times αποδίδουν αυτή την απαίτηση για διοικητική αλλαγή στην μεγαλύτερη, όπως λένε, εμπορική τράπεζα της Ελλάδας στην επιθυμία των δανειστών της χώρας να επιταχυνθεί η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.
Η «απροσδόκητη», σύμφωνα με τους FT, κίνηση του «ισχυρού» ΤΧΣ έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης προς τις τράπεζες θα διαχειριστούν το μη εξυπηρετούμενο χρέος τους (κόκκινα δάνεια»), το οποίο εκτινάχτηκε στα χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης.
Η βρετανική εφημερίδα προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Θωμόπουλο, χωρίς επιτυχία, ωστόσο δύο κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες επιβεβαίωσαν την πληροφορία.
Στη συνέχεια οι FT σημειώνουν ότι για πρώτη φορά από το 2010, όταν και συστάθηκε, το ΤΧΣ «απομακρύνει» ανώτερο αξιωματούχο.
Το ΤΧΣ στελεχώνουν κορυφαίοι έλληνες ειδικοί επί των οικονομικών θεμάτων, οι οποίοι έχουν λάβει την έγκριση των δανεισμών και οι οποίοι παρακολουθούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πιο στενά από όταν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία.
«Είναι η πρώτη φορά που το ΤΣΧΣ δείχνει τα… δόντια του», ανέφερε έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους FT και πρόσθεσε «ωστόσο ενδέχεται να δούμε και περαιτέρω παρεμβάσεις με στόχο διοικητικές αλλαγές στις μεγάλες τράπεζες».
Στη συνέχεια οι FT επισημαίνουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου στο 50% επί του συνόλου, σε σύγκριση με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, την Alpha Bank, την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.
Ο κ. Θωμόπουλος διορίστηκε για πρώτη φορά στη διοίκηση της Πειραιώς το 2013, προερχόμενος από την Εθνική Τράπεζα, όπου διατελούσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.
Η Τράπεζα Πειραιώς δυσκολεύτηκε να βρει νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές στις τελευταίες ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών, ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό-στόχο των 1,34 δισ. ευρώ αργότερα από ό,τι οι υπόλοιπες τράπεζες πέτυχαν τους δικούς τους στόχους, παρά τους γεμάτους αυτοπεποίθηση ισχυρισμούς του κ. Θωμόπουλο ότι το ποσό γρήγορα υπερκαλύφθηκε.
Η Πειραιώς έλαβε ακόμα 3,3 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, σε μετοχές και Cocos, με στόχο να καλύψει το σύνολο των αναγκών που πρόεκυψαν από τα stress tests της ΕΚΤ.
Το ΤΧΣ κατέχει το 25% της Πειραιώς, γράφει καταλήγοντας η βρετανική εφημερίδα, ενώ στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες λιγότερο από 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης