Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε ο δείκτης Baltic Dry Index, μια καταστροφή για τα κινεζικά ναυπηγεία

Bloomberg: Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε ο δείκτης Baltic Dry Index, μια καταστροφή για τα κινεζικά ναυπηγεία
Οι παραγγελίες σε κινεζικά ναυπηγεία κατέγραψαν τεράστια υποχώρηση 59% στους πρώτους 11 μήνες του 2015
Επιβεβαιώνοντας ότι ζούμε στην εποχή που καθημερινά καταρρίπτονται νέα αρνητικά ρεκόρ «επιδόσεων» της παγκόσμιας οικονομίας, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 ο εκ των βασικών ναυτιλιακών δεικτών Baltic Dry Index (BDI) υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μετά από νέα πτώση 3,1%.
Ο BDI είναι ένας δείκτης που επιχειρεί να αποτιμά σε καθημερινή βάση το κόστος μεταφοράς δια θαλάσσης με πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου Handysize, Supramax, Panamax και Capesize σε 23 συγκεκριμένες ναυτιλιακές διασυνδέσεις  βασικών πρώτων υλών όπως ο άνθρακας, το σιδηρομετάλλευμα και το σιτάρι.
Η καταβαράθρωση του δείκτη BDI δεν αποκαλύπτει μόνο το δράμα που βιώνουν οι διαχειριστές πλοίων ξηρού φορτίου, αλλά και αυτό με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπα τα ναυπηγεία που τα χτίζουν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι παραγγελίες σε κινεζικά ναυπηγεία κατέγραψαν τεράστια υποχώρηση 59% στους πρώτους 11 μήνες του 2015.
Όμως, με τα πλοία χύδην φορτίου να αντιπροσωπεύουν παραγγελίες συνολικής αξίας 26,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ ή το 41,6% του συνόλου στα κινεζικά ναυπηγεία στο τέλος Δεκεμβρίου 2015, είναι κατανοητό ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμα.
Μεγάλος αριθμός ναυπηγείων στην Κίνα είτε έκλεισε, είτε βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, καθώς το 2015 μόνον 69 κινεζικά ναυπηγεία κέρδισαν συμφωνίες ναυπήγησης νέων πλοίων, έναντι 126 το 2014 και 147 το 2013.
Την κατάσταση για τα ναυπηγεία της Κίνας επιτείνει η εξασθένηση του γιουάν και η μειούμενη ζήτηση βασικών πρώτων υλών από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Με τον δείκτη BDI στο χαμηλότερο επίπεδό του ιστορικά, αναμένονται ακόμα και ακυρώσεις παραγγελιών, λόγος για τον οποίο πολλά κινεζικά ναυπηγεία αποζητούν κρατική επιχορήγηση για να παραμείνουν ανοιχτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης