Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο 44% ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με την αγορά των ομολόγων υψηλού κινδύνου

tags :
Στο 44% ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με την αγορά των ομολόγων υψηλού κινδύνου
«Καμπανάκι» και από τη Standard & Poor's για τους δανειστές εταιρειών - Στο 33% η πιθανότητα ύφεσης, σύμφωνα με την Doubleline Capital
Η αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου δείχνουν η αμερικανική οικονομία ότι υπάρχει πιθανότητα 44% να βρεθεί σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, επισημαίνει ο διαχειριστής της Lehmann, Livian και Fridson Advisors, Martin Fridson, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάζει το Bloomberg.
Ειδικότερα, ο Fridson, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως αντικριστής στην αγορά εταιρικών ομολόγων το 1976, τονίζει ότι «δεν είμαι ειδικός στις οικονομικές προβλέψεις, αλλά αυτό είναι που λέει η αγορά».
«Υπάρχουν πολλές και πολλές προειδοποιήσεις, αλλά εάν δεχτεί κανείς όλες τις υποθέσεις, είναι ένα σχόλιο που ξαφνιάζει», σημειώνει.



Από την πλευρά του, ο Jeffrey Gundlach, συνιδρυτής της Doubleline Capital, βλέπει ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 33%.
Παράλληλα, η Standard & Poor’s ανέφερε σε έκθεσή της τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 ότι η προοπτική για τους δανειστές εταιρειών παγκοσμίως είναι οι χειρότερες από την αρχή της οικονομικής κρίσης.
Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις από αξιωματούχους της Fed που «δείχνουν» για νέες αυξήσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά, εν μέσω της αποκλιμακούμενης ανεργίας.
Η ανάλυση του Fridson εξετάζει τα μηνιαία spread των ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης από το 1986, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.
Το επιπλέον 7,39% που απαιτούσαν οι επενδυτές στις 8 Ιανουαρίου προκειμένου να αγοράσουν ομόλογα χαμηλής αξιολόγησης έναντι εκείνων των υψηλής αξιολόγησης ήταν κάτι λιγότερο από το μισό ανάμεσα στο 5,2% που είναι ο μέσος όρος στους μήνες με ανάπτυξης της οικονομίας και το 10,19% που είναι ο μέσος όρος στους μήνες που καταγράφηκε ύφεση.
Αυτό δείχνει ότι η πιθανότητα μίας ύφεσης βρίσκεται στο 43,9%, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου από την Lehmann, Livian και Fridson Advisors.
Εάν και η αγορά υψηλού κινδύνου πολλές φορές έχει βρεθεί να προτρέχει των ειδικών στην πρόβλεψη μίας επιβράδυνσης της οικονομίας, δεν είναι αλάνθαστο εργαλείο οικονομικών προβλέψεων, επισημαίνει ο Fridson.
Η αγορά μπορεί απλά να υπερβάλει για το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με τον Fridson, το οποίο θα σήμαινε ότι τα ομόλογα υψηλού ρίσκου «προσφέρουν καλή αξία αυτή τη στιγμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης