Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παν. Βοστόνης: Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πλήττει δυσανάλογα τους φτωχούς

Παν. Βοστόνης: Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πλήττει δυσανάλογα τους φτωχούς
Οι φτωχοί αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερα χρόνια, ενώ λαμβάνουν τις συντάξεις τους για λιγότερα χρόνια σε σχέση με τους πλούσιους
Οι πλούσιοι όλο και περισσότερο ξεπερνούν σε διάρκεια ζωής τους φτωχούς, το οποίο σημαίνει ότι η καθυστέρηση στην απονομή σύνταξης πλήττει τους εργαζόμενους χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.
Χρησιμοποιώντας το επίπεδο εκπαίδευσης ως δείκτη για το κοινωνικοοικονομικό στάτους, το Κέντρο Ερευνών για τις Συντάξεις του Πανεπιστημίου της Βοστόνης βρήκε ότι υπήρξε βελτίωση 2,5% και 1,2% για τη θνησιμότητα ανδρών και γυναικών αντίστοιχα από το 1979 έως το 2011, όσον αφορά άτομα με υψηλότερο επίπεδο παιδείας.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα άτομα με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης ανήλθαν σε 1,5% και 0,5% αντίστοιχα.



«Τα τελευταία 30 χρόνια, ακριβώς όπως έχει καταγραφεί μία αύξηση στις ανισότητες, έχει υπάρξει και αύξηση στην ανισότητα της θνησιμότητας», σημειώνει ο Geoffrey Sanzenbacher, ερευνητής οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
«Οι φτωχοί άνθρωποι πάντα ζούσαν λιγότερο από εκείνους που είναι πλουσιότεροι και αυτό έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», επισημαίνει.
Άτομα που βρίσκονται στο υψηλότερο 25% στο επίπεδο εκπαίδευσης μπορούν να εργαστούν 1-2 χρόνια επιπλέον από εκείνους που βρίσκονται στο 25% με τη χαμηλότερη εκπαίδευση και καταφέρνουν να κρατούν στα ίδια επίπεδα το ποσοστό εργασίας προς συνταξιοδότηση όπως και το 1979, καταγράφει ο Sanzenbacher.
Αντίθετα, όσοι κερδίζουν λιγότερα χάνουν έδαφος, περνώντας συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους δουλεύοντας.
Η έρευνα δείχνει ότι το 1977 ένας 65χρονος άνδρας που κέρδιζε ένα μέσο εισόδημα αναμενόταν να ζήσει άλλα 16 χρόνια, μέχρι δηλαδή τα 81 του.
Αυτό μέχρι το 2006 είχε αυξηθεί στα 87 έτη ηλικίας.
Εν τω μεταξύ, για κάποιον με χαμηλότερα εισοδήματα, η διάρκεια ζωής αυξήθηκε μόλις κατά 1 έτος τη συγκεκριμένη περίοδο, από τα 80 στα 81 έτη.
Μία μεγαλύτερη περίοδος μέχρι την συνταξιοδότηση θα σημαίνει περισσότερα χρόνια απόδοσης λήψης συντάξεων και άλλων κοινωνικών επιδομάτων για τις ομάδες με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης