Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεταμένες οι σχέσεις Πολωνίας - ΕΕ για το νόμο στα ΜΜΕ - Εθνικιστικό παραλήρημα από τον Πολωνό υπουργό Δικαιοσύνης

Τεταμένες οι σχέσεις Πολωνίας - ΕΕ για το νόμο στα ΜΜΕ - Εθνικιστικό παραλήρημα από τον Πολωνό υπουργό Δικαιοσύνης
Ο Πολωνός υπουργός χαρακτήρισε ανόητες τις δηλώσεις του γερμανού Επιτρόπου Oettinger για την έλλειψη ελευθεροτυπίας στη χώρα
Τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ τις τελευταίες ημέρες λόγο του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των δημόσιων ΜΜΕ της χώρας από την νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση.
Η κατάσταση όμως πυροδοτήθηκε εκ νέου μετά τη σημερινή (10/1) απάντηση του Πολωνού υπουργού Δικαιοσύνης στον Γερμανό Επίτροπος της ΕΕ Günther Oettinger, ο οποίος είχε επικρίνει την έλλειψη ελευθεροτυπίας στη χώρα, χαρακτηρίζοντας «ανόητες» τις δηλώσεις του.
Ο υπουργός Zbigniew Ziobro αμφισβήτησε το κατά πόσο είναι ελεύθερα τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και έκανε υπαινιγμούς για τη ναζιστική κατοχή της χώρας του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο μήνυμά του προς τον Günther Oettinger ο οποίος είναι αρμόδιος για τις κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ.
Οι σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδεινωθεί μετά τη νίκη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος "Νόμος και Δικαιοσύνη" (PiS) στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Günther Oettinger υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η Πολωνία θα πρέπει να τεθεί υπό επιτήρηση με αφορμή τους νόμους που αφορούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τις αλλαγές στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.
«Δεν συνηθίζω να απαντώ σε ανόητα σχόλια που κάνουν ξένοι πολιτικοί για την Πολωνία» έγραψε ο Ziobro σε επιστολή του προς τον ευρωπαίο Επίτροπο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.
«Τέτοια λόγια από έναν Γερμανό πολιτικό, προκαλούν τους χειρότερους συνειρμούς στους Πολωνούς.
Και σε μένα επίσης.
Είμαι εγγονός Πολωνού αξιωματικού που κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στον αντιστασιακό Εθνικό Στρατό με τη γερμανική επίβλεψη», συνέχισε.
Ο Εθνικός Στρατός ήταν το μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα στην Πολωνία ενώ η «επίβλεψη» φαίνεται ότι παραπέμπει στη ναζιστική κατοχή της χώρας.
Ο Ziobro κατηγόρησε επίσης τις γερμανικές αρχές ότι επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις επιθέσεις σε βάρος γυναικών στην Κολονία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
«Κατέληξα στο θλιβερό συμπέρασμα ότι σας είναι ευκολότερο να μιλάτε για φανταστικές απειλές για την ελευθεροτυπία σε άλλες χώρες παρά να καταδικάζετε τη λογοκρισία στην πατρίδα σας», συνέχισε.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση, είτε από τις Βρυξέλλες είτε από το Βερολίνο, για την επιστολή αυτή του Πολωνού υπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης