Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Η πρώτη εβδομάδα του 2016 είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 χρόνων για τις παγκόσμιες αγορές

Financial Times: Η πρώτη εβδομάδα του 2016 είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 χρόνων για τις παγκόσμιες αγορές
Η κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο είναι αποτέλεσμα του φρένου που έχει βάλει η κινεζική οικονομία 
«Η πρώτη εβδομάδα του 2016 είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 χρόνων για τις παγκόσμιες αγορές καθώς περισσότερα από 2,3 τρις δολάρια χάθηκαν από τα παγκόσμια χρηματιστήρια την πρώτη κιόλας εβδομάδα του χρόνου» αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Η κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο είναι αποτέλεσμα του φρένου που έχει βάλει η κινεζική οικονομία γεγονός που έχει τρομάξει τους επενδυτές.
Στις ΗΠΑ αυτό φαίνεται να μεταφράζεται σε απώλειες θέσεων εργασίας καθώς η κυβέρνηση υπολόγιζε το Δεκέμβριο ότι θα κατάφερνε να δημιουργήσει 292 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στόχος που δεν θα επιτευχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες και τους ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η Κίνα και η πτώση του εθνικού της νομίσματος φαίνεται ότι επηρέασαν καθοριστικά τις παγκόσμιες αγορές την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που χαρακτηρίζεται από οικονομικούς αναλυτές «ως ένα νέο φαινόμενο».
Ο Mark Haefele, επικεφαλής του διεθνούς γραφείου επενδύσεων της UBS υποστήριξε ότι «είναι εντυπωσιακό πως μικρές πτώσεις στην κινεζική αγορά προκαλούν τεράστια επίδραση στην παγκόσμια αγορά».
Είναι άλλωστε φανερό καθώς όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικές απώλειες την περασμένη εβδομάδα παρότι οι κινεζικές μετοχές κατάφεραν να σταθεροποιηθούν στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας.



Ο FTSE υποχώρησε κατά 6,1% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τις χειρότερες 5 πρώτες ημέρες του χρόνου από το 1994 και την χειρότερη εβδομάδα από το 2011.
«Η Κίνα παίζει εντέλει σημαντικότερο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές απ ότι είχαμε υπολογίσει.
Είναι μια νέα πραγματικότητα και οι αγορές θα πρέπει να το δεχθούν» υποστηρίζει ο Win Thin, στρατηγικός αναλυτής της Brown Brothers Harriman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης