Διεθνή

Υπεραμύνεται της Συνθήκης Σένγκεν η Merkel -Τι συζήτησε με τον ρουμάνο πρωθυπουργό

Υπεραμύνεται της Συνθήκης Σένγκεν η Merkel -Τι συζήτησε με τον ρουμάνο πρωθυπουργό
Η Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει κοινή ανάληψη ευθύνης για τους πρόσφυγες και για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων
Τη διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν υπεραμύνθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, μετά τη συνάντηση της στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Dacian Ciolos.
Ζήτησε να γίνουν τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί η ζώνη, σημειώνοντας παράλληλα, ότι, αν και οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι προβλέπονται από την ίδια την Συνθήκη, ένα σύστημα όπως η Σένγκεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει κοινή ανάληψη ευθύνης για τους πρόσφυγες και για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. τα οποία αρνούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, η κ. Merkel δήλωσε πως δεν επιθυμεί να διατυπώσει συγκεκριμένες απειλές.
«Το εγχείρημα της Σένγκεν εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να μπορούμε να ζούμε πραγματικά ελεύθεροι εντός των ορίων της», ανέφερε η κ. Merkel και επανέλαβε ότι η ελευθερία εντός της Σένγκεν αποτελεί σημαντική παράμετρο για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, πρωτίστως της ίδιας της Γερμανίας.
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες από την Ρουμανία, η καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι Ρουμάνοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία, αρκεί να επιθυμούν να εργαστούν και όχι απλώς να επωφεληθούν από τις παροχές του γερμανικού συστήματος πρόνοιας.
Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι «καλό βήμα» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στα σύνορά της.
«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της Ακτοφυλακής είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι σίγουρα το μοναδικό μέτρο που θα οδηγήσει στην λύση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Ciolos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης