Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ώρα της κρίσης στη ΝΔ – Όλα ανοιχτά στο απόλυτο ντέρμπι Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη – Τι θα κρίνει το νικητή

Ώρα της κρίσης στη ΝΔ – Όλα ανοιχτά στο απόλυτο ντέρμπι Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη – Τι θα κρίνει το νικητή
Κρίσιμη παράμετρος και πάλι η συμμετοχή
Μόλις δύο 24ωρα έχουν απομείνει για την ώρα της κρίσης στη ΝΔ καθώς την Κυριακή θα διεξαχθεί μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών στο εσωτερικό της ΝΔ.
Πρόκειται για μια εκλογική μάχη, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τόσο την «ταυτότητα» όσο και το μέλλον του κόμματος.
Το 2015 υπήρξε πραγματικά τραυματικό για τη ΝΔ, όχι μόνο διότι έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και γιατί «άγγιξε» το όριο της πολιτικής απαξίωσης με το φιάσκο των εκλογών του Νοεμβρίου.
Το 2016 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για τη ΝΔ.
Διότι καλείται από τη μια να προχωρήσει σε μια ριζική πολιτική ανανέωση (σε πρόσωπα, ιδέες, αφήγημα, προτάσεις) και από την άλλη να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση και να ξανακερδίσει την κοινωνία προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά διακυβέρνησης.
Το στοίχημα είναι δύσκολο και το ερώτημα του ποιος από τους Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη μπορεί να το κερδίσει, δεν έχει εύκολη απάντηση.
Η αναμέτρηση της Κυριακής αποτελεί το απόλυτο ντέρμπι, όπου όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά.
Ο κ.Μεϊμαράκης ήταν ο ξεκάθαρος νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών, όπως άλλωστε έδειξε και η διαφορά των 11 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο κ.Μητσοτάκη.
Αλλά η διαφορά αυτή (των περίπου 45.000 ψήφων) δεν ισχύει πλέον ή τουλάχιστον είναι αναστρέψιμη.
Ο κ.Γεωργιάδης εξέφρασε από την πρώτη στιγμή τη στήριξη του στον κ.Μητσοτάκη (εξαφανίζοντας κατά κάποιο τρόπο το προβάδισμα Μεϊμαράκη) ενώ ο κ.Τζιτζικώστας προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο μαζικά και κατά συνείδηση.
Το ντέρμπι «σκιαγραφεί» άλλωστε και πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse.
Βάσει αυτής ο κ.Μητσοτάκης υπερέχει του κ.Μεϊμαράκη σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, καθώς θεωρείται καταλληλότερος για την αναγκαία ανανέωση του κόμματος, για τη διεύρυνση της ΝΔ, για να κάνει καλύτερη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και για να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη και να γίνει καλύτερος πρωθυπουργός.
Το μόνο πεδίο στο οποίο υπερέχει – σύμφωνα πάντα με τη μέτρηση αυτή - ο κ.Μεϊμαράκης είναι ότι θεωρείται καλύτερος για να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος.
Παρόλο αυτά παραμένει το φαβορί, όπως δείχνει άλλωστε και το προβάδισμα που απολαμβάνει στην παράσταση νίκης (46% έναντι 30% του κ.Μητσοτάκη).
Σε κάθε περίπτωση ασφαλείς απαντήσεις θα δοθούν μόνο στην κάλπη.
Εκεί οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν στο ποια πολιτική προοπτική τους εκφράζει περισσότερο και παράλληλα μπορεί να φέρει σε θέση ισχύος τη ΝΔ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνέχεια της συντηρητικής λαϊκής και κοινωνικής δεξιάς, της «καραμανλικής παράδοσης» που εκφράζει ο κ.Μεϊμαράκης ή η πολιτική ανανέωση με ισχυρές δόσεις φιλελευθερισμού που ευαγγελίζεται ο κ.Μητσοτάκης;
Σαφές το δίλημμα, δύσκολη η απάντηση.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης