Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ασφαλιστικό είναι τραγικό αλλά η κυβέρνηση θα αντέξει με ανοχή της ΝΔ – Το φως στο τούνελ θα είναι ισχνό το 2016

Το ασφαλιστικό είναι τραγικό αλλά η κυβέρνηση θα αντέξει με ανοχή της ΝΔ – Το φως στο τούνελ θα είναι ισχνό το 2016
Το 2016 η Ελλάδα, η οικονομία και οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, ένα φτωχό βήμα προς τα εμπρός.
Το ασφαλιστικό της πρώτης φοράς Αριστεράς είναι τραγικό γιατί μειώνει έως 20% τις νέες συντάξεις και αυξάνει αντίστοιχα τις εργοδοτικές εισφορές, ωστόσο είναι μια πρόταση καθαρά μνημονιακή που έχει ως στόχο να καταστήσει βιώσιμο το σαθρό ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος.
Με όρους αριστερής ιδεολογίας και κοινωνικής πολιτικής η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό είναι απαράδεκτη, είναι ντροπιαστική.
Όμως η κυβέρνηση έστω και με τις εντολές της Τρόικα πήρε μια πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί μια λύση – ξεκάθαρα άδικη λύση – για ένα διαχρονικό πρόβλημα της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό  
-Μειώνονται οι κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν ακόμη και στο 20% για όσους αποχωρούν με μισθούς άνω των 800 ευρώ.
- Περικόπτεται σημαντικά το ΕΚΑΣ από την 1η/1/2016.
- Αυξάνονται οι εισφορές κατά 1,5% στην επικουρική ασφάλιση,.
- Μειώνονται κατά 15% τα νέα εφάπαξ.
- Καθορίζεται ελάχιστο ποσό μηνιαίας εισφοράς 117,20 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία ενοποιούνται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ το πρώην ΙΚΑ)  
- Θεσπίζεται «Εθνική Σύνταξη» 384 ευρώ, που θα χορηγείται πλήρης όταν οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν το 67ο έτος ή 40 έτη ασφάλισης στο 62ο έτος.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η λύση για το ασφαλιστικό αποδεκατίζει τους μελλοντικούς ασφαλισμένους ή όσους εργάζονται με στόχο στο μέλλον να πάρουν σύνταξη.
Παρ΄ ότι το ασφαλιστικό ως κυβερνητική πρόταση είναι απαράδεκτη δεν καταγράφονται κοινωνικές αναταραχές και  κινητοποιήσεις ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι έστω και με δυσκολίες θα ψηφιστεί από την Βουλή.
Όλα αυτά υπό τον όρο ότι η πρόταση αυτή θα είναι και η τελική καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η Τρόικα επί τα χείρω να ζητήσει αυστηρότερο πλαίσιο, χειρότερους όρους.
Με πολιτικούς όρους βλέποντας μακροσκοπικά η ΝΔ – με πιθανότερο αρχηγό τον Μειμαράκη – θα δείξει ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση  στο ορατό μέλλον αλλά οικουμενική ανοχή.
Κανένα κόμμα δεν θέλει αυτή την περίοδο εκλογές, κανένα κόμμα δεν θέλει αυτή την περίοδο να αναλάβει την διακυβέρνηση με τόσο φλέγοντα ζητήματα και κυρίως η Τρόικα δεν θέλει να αλλάξει μια κυβέρνηση που έχει καταφέρει να υπνώσει τις αντιδρώντες και αντιφρονούντες, ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί κατά γράμμα το μνημόνιο και η κοινωνία δεν αντιδρά, το καλύτερο σενάριο για την Τρόικα. 
Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην εξουσία, η ΝΔ θα αναδιοργανωθεί χωρίς να υπάρξει οικουμενική οπότε δεν αναμένονται δραματικές πολιτικές εξελίξεις ή θύελλα πολιτικών εξελίξεων.
Έχοντας περάσει το ασφαλιστικό χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις και με τις πολιτικές εξελίξεις να μην έχουν εκπλήξεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει ως βοήθημα την λύση για το χρέος που ενώ είναι φιάσκο καθώς θα ωφελήσει την Ελλάδα μόλις 2-2,2 δισεκ. ευρώ ετησίως.
Η λύση για το χρέος θα περιλαμβάνει επέκταση των δανείων στα 50 χρόνια από 32,5 χρόνια και κλιμακούμενο επιτόκιο από 1% με αύξηση 0,5% κάθε 8 ή 10 χρόνια.
Με όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει ωστόσο η κατεστραμμένη εθνική οικονομία δεν θα ανακάμψει γρήγορα.
Το φως στο τούνελ θα αργήσει να φανεί τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τις τράπεζες.
Είναι ξεκάθαρο ότι η ανάκαμψη της οικονομία θα είναι πολύ αργή, πολύ σταδιακή και ταυτόχρονα η ανάκαμψη των τραπεζών θα είναι πολύ αργή πολύ σταδιακή.
Τα πρώτα ισχνά σημάδια βελτίωσης θα φανούν το Καλοκαίρι με την άρση των capital controls στα μετρητά.
Συμπερασματικά το 2016 η Ελλάδα, η οικονομία και οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, ένα φτωχό βήμα προς τα εμπρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης