Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Πρωτοχρονιάτικη ευχή να αφήσει η Ελλάδα πίσω της την «εφιαλτική περίοδο» της κρίσης

tags :
Παυλόπουλος (ΠτΔ): Πρωτοχρονιάτικη ευχή να αφήσει η Ελλάδα πίσω της την «εφιαλτική περίοδο» της κρίσης
Ο πρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στην Τουρκία και στην πΓΔΜ
Την ευχή η Ελλάδα να καταφέρει να αφήσει πίσω της το συντομότερο δυνατόν την «εφιαλτική περίοδο» της κρίσης στην κοινωνία και στην οικονομία, επιστρέφοντας στο δρόμο της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης, της ελπίδας και της προόδου εντός ευρωζώνης, εκφράζει στο καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Σε αυτό, ο πρόεδρος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της σύγχρονης προσφυγικής τραγωδίας δίχως να φέρει ευθύνη, τονίζοντας ότι παρά τα οικονομικά και κοινωνικά της προβλήματα, η Ελλάδα «αντιμετωπίζει την προσφυγική τραγωδία όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό της και την Ιστορία της», δηλαδή με πλήρη σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, τηρώντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ένοπλες δυνάμεις που «φυλάσσουν αποτελεσματικώς τα σύνορά μας», που είναι και ευρωπαϊκά.
Παρά τις δυσκολίες, «δεν υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, την σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων», τόνισε ο πρόεδρος, ενώ απευθυνόμενος στην Άγκυρα επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και «στηρίζει ειλικρινώς» την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας «υπό τον απαράβατο και αυτονόητο όμως όρο ότι κι εκείνη θα σέβεται, με συνέπεια και στο ακέραιο, πάντα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού, τα κάθε είδους κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Για το Κυπριακό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε την ανάγκη να διαμηνυθεί στην Τουρκία από κοινού με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «που δεν επιτρέπεται ν’ ανέχονται στρατό κατοχής σε κράτος-μέλος της», ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό αλλά και, γενικότερα, διεθνές ζήτημα και ότι η λύση του είναι νοητή μόνο με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου σχετικά με την βιωσιμότητα, την δομή και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος όμως απευθύνθηκε και προς την πΓΔΜ υπογραμμίζοντας ότι, «πέραν του ότι επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση των κάθε είδους σχέσεών μας, εφόσον επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, είναι αδιανόητο να διεκδικεί όνομα το οποίο, πέραν της χονδροειδούς παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό αφήνοντας ανοικτά π.χ. ζητήματα αλλαγής συνόρων κι επινόησης -εντελώς ανυπόστατων άλλωστε- εθνικών μειονοτήτων».
Ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε με έκκληση για εθνική ομοψυχία, στο μήνυμά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης