Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη μείωση και στις κύριες συντάξεις για ποσά άνω των 2.000 ευρώ

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη μείωση και στις κύριες συντάξεις για ποσά άνω των 2.000 ευρώ
Μειώσεις ενδέχεται να υποστούν και όσοι λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις, εφόσον το σύνολο των αποδοχών ξεπερνά το πόσο που θα καθοριστεί ως «οροφή»
Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές με το σχέδιο της κυβέρνησης να έχει κλειδώσει.
Ήδη καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό περίγραμμα των θέσεων τις κυβέρνησης είναι σε γνώση των δανειστών και πως υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι το κουαρτέτο -που φθάνει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου- θα αποδεχθεί τις βασικές προτάσεις τις κυβέρνησης ακόμα και για μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε κάθε περίπτωση και χθες ο πρωθυπουργός διεμήνυσε μέσω συνεργατών του ότι στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.
Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ασφαλιστικού με αύξηση των εσόδων σε ποσοστό 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% θα προέλθει από μειώσεις κυρίως στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα.
Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι μικρή μείωση ακόμα και σε κύριες συντάξεις που βρίσκονται στην οροφή του συνταξιοδοτικού συστήματος και ξεπερνούν κατά πολύ τα 2000 ευρώ.
Για αυτό ακριβώς τον λόγο ο πρωθυπουργός, οι στενοί του συνεργάτες και οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση υπουργοί αναφέρουν πάντα τη φράση «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θα εγγυάται τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του στη βάση ενός κοινωνικά δικαιότερου συστήματος».
Μειώσεις στις κύριες συντάξεις ενδέχεται να υποστούν και όσοι λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις εφόσον το σύνολο των αποδοχών ξεπερνά το πόσο που θα καθοριστεί ως «οροφή».
Μεταξύ άλλων η ελληνική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις όπως:
* Επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.
* Επιβολή φόρου επί των μεγάλων συναλλαγών μέτρο που εφαρμόζεται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
* Φόρο στα τυχερά παιχνίδια.
* Μέρος των εσόδων από νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, για τον Αλέξη Τσίπρα η διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού λαμβάνει και πολιτικό χαρακτήρα, με τον ίδιο να αναμένεται να έχει επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες και ξένους θεσμικούς, από τους οποίους θα ζητήσει να συμβάλλουν στην επίτευξη μια κοινώς αποδεκτής λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης