Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η Κίνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί την ανάπτυξη

Financial Times: Η Κίνα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί την ανάπτυξη
Το Πεκίνο ακόμη δεν γνωρίζει το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει
Στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο, το 2016 θα είναι η χρονιά του πιθήκου φωτιά, που υποτίθεται ότι θα φέρει μεγάλους κινδύνους για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, κάτι που ακόμη και το αθεϊστικό Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Σε όρους αγοραστικής δύναμης, η κινεζική οικονομία έχει ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ και τώρα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως ύστερα από δεκαετίες θεαματικής ανάπτυξης.
Παράλληλα, όμως, αναπτύσσεται με τον βραδύτερο ρυθμό από τη σφαγή στην Τιενανμέν το 1989.
Πλέον, σημειώνεται, είναι ξεκάθαρο ακόμη και στους πιο αισιόδοξους ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Κίνας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.
Οι αισιόδοξοι σημειώνουν ότι χάρη στη μαγεία της ανάπτυξης, μια επέκταση του 5,6% τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ίση με αυτή του 8,6% τα τελευταία πέντε χρόνια και με αυτή του 11% την περασμένη δεκαετία.
Παράλληλα, επισημαίνουν την αλλαγή του μοντέλου από τη μεταποίηση και τη βαριά βιομηχανία στις υπηρεσίες και την κατανάλωση.
Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία σκιαγραφεί μια πολύ ανησυχητική εικόνα.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών από το 2014 καταγράφηκε στο real estate και της χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Με άλλα λόγια, η πραγματική οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνει ακόμη και αν η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης έχει διογκώσει νέες φούσκες.
Επίσης, παρά τις έξι μειώσεις επιτοκίων από τον Νοέμβριο του 2014, οι επενδύσεις συνεχίζουν να μειώνονται.
Η ανάπαυλα δεν θα έρθει σύντομα, κυρίως επειδή θα χρειαστούν χρόνια για την Κίνα να «χωνέψει» το πλεονάζον δυναμικό και το χρέος που δημιουργήθηκε στις κατασκευές και την έκρηξη των επενδύσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης πληρώθηκε με χρέος από τις κρατικές τράπεζες και το συνολικό χρέος της Κίνας ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να αυξάνεται, ακόμη και μετά μια επική συσσώρευση που έχει κάνει η Κϊνα, μια από τις πιο χρεωμένες οικονομίες στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κίνα πρέπει να σταματήσει πλέον να βασίζεται στη νομισματική πολιτική, η οποία πλέον δεν λειτουργεί.
Πραγματικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και θα πρέπει πρώτα και κύρια να περιλαμβάνουν ένα ψήφισμα όπου οι ελλειμματικές εταιρείες σε κλάδους πλεονασματικής παραγωγικής ικανότητας να πάνε σε πτώχευση.
Εν συνεχεία θα πρέπει να έρθει η διάλυση των υπέρογκων κρατικών εταιρειών και των μονοπωλιακών θέσεων που απολαμβάνουν σε πολλές μεγάλες βιομηχανίες, ακολουθούμενη από μια ειλικρινή απεικόνιση των πραγματικών επισφαλών δανείων στο κρατικό τραπεζικό σύστημα.
Τελευταίο, αλλά ίσως πολύ σημαντικό, το Κομουνιστικό Κόμμα πρέπει να σταματήσει την αυταρχική καταστολή σχετικά με την ελευθερία του λόγου όλων των ειδών.
Το κλίμα φόβου που διακατέχει τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και την ευρύτερη κοινωνία σημαίνει ότι στην κινεζική ηγεσία λέγεται μόνον αυτό που θέλει να ακούσει.
Δεν θα έχουν μια ακριβή εικόνα του μεγέθους του οικονομικού προβλήματος, μέχρι αυτό να γίνει κρίση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης