Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η χειρότερη χρονιά για τον Warren Buffett στο αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2009

FT: Η χειρότερη χρονιά για τον Warren Buffett στο αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2009
Οι μετοχές της Berkshire Hathaway  καταγράφουν απώλειες 11% για το 2015, αλλά στα 50 χρόνια που ηγείται της εταιρείας έχουν απόδοση 1.826.163%
Tη χειρότερή του χρονιά από το 2009 βιώνει χρηματιστηριακά ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett, με τις μετοχές της εταιρείας του Berkshire Hathaway να καταγράφουν απώλειες 11% για το έτος, όπως επισημαίνουν σε αναλυτικό τους ρεπορτάζ οι Financial Times.
Η υποαπόδοση έρχεται καθώς ο Buffett συμπληρώνει 50 χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας, ενώ για πρώτη φορά είπε στους επενδυτές ότι θα πρέπει να τον κρίνουν με βάση την τιμή της μετοχής της Berkshire, αντί να κοιτούν τη λογιστική αξία της εταιρείας, το οποίο ήταν το αγαπημένο του μέτρο σύγκρισης για δεκαετίες.
Ο κ. Buffett έκανε έκκληση στους επενδυτές να κρίνουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αντί με βάση έναν και μόνο χρόνο, υπενθυμίζοντας την άποψη του επενδυτή Benjamin Graham ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να είναι μία «ζυγαριά» μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα είναι μία «κάλπη».
Αλλά το 2015 η αγορά ψήφισε αρνητικά για τις προοπτικές της Berkshire να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη βουτιά στις τιμές των εμπορευμάτων, σύμφωνα με τον αναλυτή της Edward Jones, Jim Shanahan.
Αν και η Berkshire δεν έχει θυγατρικές στα πετρέλαια και το αέριο, οι σιδηρόδρομοί της μεταφέρουν πετρέλαιο, άνθρακα και αγροτικά προϊόντα και το κατασκευαστικό σκέλος της εταιρείας πουλάει προϊόντα στον συρρικνούμενο πετρελαϊκό κλάδο.
Τα αδύναμα αποτελέσματα από τον ασφαλιστικό κλάδο της Berkshire στα μέσα του έτους μπορεί επίσης να οφείλονται στο φθηνό πετρέλαιο, εκτιμά ο ίδιος αναλυτής, καθώς οι οδηγοί και τα φορτηγά είναι περισσότερο χρόνο στους δρόμους και έχουν περισσότερα ατυχήματα.
Η Berkshire υπέστη επίσης πλήγματα από δύο εκ των σημαντικότερων επενδύσεών της στο χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η American Express χάνει 24% φέτος, ενώ και η IBM καταγράφει απώλειες 13%.
Πάντως, τα λειτουργικά αποτελέσματα για την εταιρεία του Buffett δεν υπήρξαν άσχημα, καθώς τα καθαρά κέρδη της Berkshire αυξήθηκαν κατά 18% στο εννιάμηνο, φτάνοντας στα 18,6 δισ. δολ., με τη λογιστική αξία να σημειώνει άνοδο 3,3%.
Η πτώση της μετοχής της Berkshire έρχεται ενώ ο δείκτης S&P 500 έχει για το 2015 απόδοση 3%.
Είναι μόλις η ενδέκατη αρνητική χρονιά για τον Buffett από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας το 1965 και η χειρότερη σε σχέση με την απόδοση του S&P 500 από το 2009.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Buffett σε επιστολή του προς τους μετόχους, ότι η μετοχή της Berkshire από το 1965 έχει απόδοση 1.826.163%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης