Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι ιταλικές τράπεζες εξετάζουν ΑΜΚ με έκπτωση στις μετοχές, στα πρότυπα των ελληνικών

FT: Οι ιταλικές τράπεζες εξετάζουν ΑΜΚ με έκπτωση στις μετοχές, στα πρότυπα των ελληνικών
Oι Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza χρειάζονται κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ
Δύο μεγάλες ιταλικές περιφερειακές τράπεζες, οι Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza, οι οποίες καλούνται από τις αρχές να αυξήσουν τα αποθεματικά τους, εξετάζουν την προοπτική να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών και να προσφέρουν μετοχές τους με σημαντική έκπτωση.
Όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times, η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη διάσωση από την ιταλική κυβέρνηση τεσσάρων μικρών, σχεδόν χρεοκοπημένων τραπεζών, των Banca Etruria, Banca Marche, CariFerrara and CariChieti.
Η συμφωνία διάσωσης είχε ως αποτέλεσμα ζημίες για τους μετόχους και τους μικροομολογιούχους, ενώ οι καταθέτες και οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ομολόγων δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα.
Η χρονική στιγμή επελέγη ώστε οι τράπεζες να είναι έτοιμες για τους αυστηρότερους ευρωπαϊκούς κανόνες που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, οι οποίοι θα είχαν ως αποτέλεσμα το bail in για τους καταθέτες των συγκεκριμένων τραπεζών.
Μέσα στο Δεκέμβριο 11.000 μέτοχοι της Veneto Banca ψήφισαν υπέρ της μετατροπής της τράπεζας σε κοινή επενδυτική εταιρεία και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ επιθυμεί η Veneto να ανεβάσει το ύψος των κεφαλαίων Tier 1 στο 10,25% από 7,12% σήμερα.
Η Vicenza επίσης καλείται να ανεβάσει το Tier 1 στο 10,25%, από 6,8% σήμερα, έπειτα από τον τελευταίο γύρο stress test της ΕΚΤ.
Η τράπεζα θα χρειαστεί 1,5 δισ. ευρώ και θα μπει στο χρηματιστήριο.
Και οι δύο Αυξήσεις κεφαλαίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρις το Μάιο του 2016.
Εάν οι τράπεζες αποτύχουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε bail in των καταθέσεων.
«Θα πρέπει να τελειώνουμε με τα κεφαλαιακά προβλήματα, και θα το κάνουμε με εκπτώσεις όπως έγιναν και στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν αντέχει ένα πλήρες bail in», επισημαίνει κορυφαίος τραπεζίτης κοντά στις εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης