Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Δεν αναμένουν περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ το 2016 οι αναλυτές - Πέραν του QE, απαιτούνται οικονομικές μεταρρυθμίσεις

FT: Δεν αναμένουν περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ το 2016 οι αναλυτές - Πέραν του QE, απαιτούνται οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Μόνο αν κάτι πάει στραβά στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα, εκτιμάται
Πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 1,46 τρισ. ευρώ, το 2016, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της, Mario Draghi, ότι παραμένουν ακόμη στο τραπέζι επιπλέον μέτρα νομισματικής πολιτικής.
Οι προβλέψεις ότι δεν θα αναληφθεί περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ έγινε σε ετήσια δημοσκόπηση των Financial Times μεταξύ αναλυτών και παρά τις προσπάθειες του Mario Draghi να πείσει τις αγορές ότι η ΕΚΤ θα δράσει σε περίπτωση που ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ εξακολουθήσουν να απογοητεύουν.
Σε αντίθεση με πέρυσι, όπου η πλειονότητα των οικονομολόγων προέβλεπαν ότι η ΕΚΤ θα εξαπολύσει ένα πλήρους κλίμακας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη φετινή δημοσκόπηση μόλις το ήμισυ των 33 αναλυτών που ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει τίποτα το 2016.
Οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το QE ή θα μειώσει τα επιτόκια, αν και μερικοί εξ αυτών που αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση σημείωσαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να προχωρήσει σε ριζική αναδιαμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Dario Perkins, επικεφαλής οικονομολόγου για την Ευρώπη στην Lombard Street Research, στην ερώτηση αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα:
«Δεν το νομίζω, εκτός και να κάτι πάει στραβά στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία».
Από την πλευρά του ο Jean-Michle Six, επικεφαλής οικονομολόγος Emea στην Standard and Poor's, ανέφερε ότι «η ΕΚΤ έχει ήδη ξεκινήσει το πιο επιθετικό πρόγραμμα χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2015, παρά το γεγονός ότι οι αγορές δεν πείσθηκαν αμέσως».
Μεταξύ των αναλυτών που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων το 2016, η δημοφιλέστερη επιλογή δράσης είναι περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων για τα αποθέματα που έχουν σταθμεύσει οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ.
Μερικοί εκτιμούν ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα θα ενδυναμώσει το πρόγραμμα QE.
«Η πίεση στην ΕΚΤ να παρέχει περισσότερη στήριξη είναι πιθανή αν, όπως αναμένουμε, η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει αδύναμη και ο πληθωρισμός χαμηλός», σημειώνει ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.
Προσθέτει δε, ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να βοηθήσει στην υποτίμηση του ευρώ, όμως μπορεί να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ.
Η ΕΚΤ, σημειώνει, ίσως να πρέπει να αυξήσει τον ρυθμό αγοράς assets προκειμένου να το αποτρέψει αυτό και να επιδεινωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης.
Επίσης, μια ακόμη επιλογή ήταν η επέκταση του χρονοδιαγράμματος αγοράς assets και πέραν της άνοιξης του 2017.
Ενώ ορισμένοι εκ των ερωτηθέντων αναλυτών εκτιμούν ότι η αντίδραση της ΕΚΤ βοήθησε, άλλοι δεν φαίνονται να έχουν πειστεί ότι περισσότερα μέτρα νομισματικής πολιτικής μπορούν από μόνα τους να βοηθήσουν ώστε να καταγραφεί μεγαλύτερη ανάκαμψη και επισημαίνουν ότι απαιτούνται ισχυρότερα μέτρα από τους πολιτικούς, όπως οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως αναφέρει ο George Magnus, οικονομικός σύμβουλος της UBS, «περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ μπορεί να ενθουσιάσει τις αγορές, όμως είναι αμφίβολο αν οποιαδήποτε πολιτική από την κεντρική τράπεζα έχε οποιαδήποτε σχέση με τους κύριους παράγοντες που συγκρατούν την ανάπτυξη και τη ζήτηση στην ευρωζώνη, εν τη απουσία υποστηρικτικών δράσεων από τις φορολογικές και δημοσιονομικές αρχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης