Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τριγμοί στις αγορές της Ισπανίας μετά τις εκλογές – Πτώση στο χρηματιστήριο, αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα

FT: Τριγμοί στις αγορές της Ισπανίας μετά τις εκλογές – Πτώση στο χρηματιστήριο, αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα
Περί τις 13:25 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 2,17%, στις 9.505,50 μονάδες
Η προοπτική μιας μακράς περιόδου για τον σχηματισμό μιας συμμαχίας ώστε να υπάρξει κυβέρνηση στην Ισπανία και η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής έγιναν αισθητές στις αγορές της χώρας τη Δευτέρα.
Οι αποδόσεις στα 10ετή ισπανικά ομόλογα, που κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, αυξήθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης, στο 1,824%, καθώς οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στο χρέος της χώρας, οδηγώντας τις αποδόσεις στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου ένα μήνα.
Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης IBEX 35 άνοιξε με απώλειες 2,5%, στις 9.470,20 μονάδες, με ηγέτιδες στην πτώση τις τραπεζικές μετοχές.
Η μετοχή της Banco Popular Espanol παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας κατά 4,9%, στα 3,07 ευρώ.
Οι απώλειες πάντως ήταν διευρυμένες σε όλους τους κλάδους του χρηματιστηριακού ταμπλό.
Περί τις 13:25 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης IBEX 35 σημειώνει πτώση 2,17%, στις 9.505,50 μονάδες.
«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα φαινόταν το πιθανό αποτέλεσμα, αν και είναι πιθανόν να υπάρξουν αρκετές εβδομάδες συζητήσεων πριν μια κυβέρνηση λάβει την απαραίτητη κοινοβουλευτική έγκριση», σημειώνει ο αναλυτής της Barclays, Antonio Garcia Pascual.
«Αν και έχει υπάρξει πρόοδος από το 2012, ορισμένες ελλείψεις δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας και τη βιωσιμότητα του δημόσιου και εξωτερικού χρέους», σημειώνει και προσθέτει ότι «εκτιμούμε ότι μια διπλή αγορά εργασίας, η χαμηλή παραγωγικότητα και ένα από τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα ποσοστά ανεργίας μεταξύ της ζώνης του ευρώ, απαιτούν δράσεις».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις εκλογές και θα έχει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο (123 έδρες), δεν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, κάτι που τον αναγκάζει να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.
Το ευρώ, πάντως, δεν έδειξε να αντιδρά ιδιαίτερα στα νέα από την Ισπανία, διαπραγματευόμενο 0,1% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στο 1,0857 δολ., κοντά στα επίπεδα που διαμορφωνόταν την Παρασκευή, στην τελική ευθεία για τις ισπανικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης