Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Βερνίκος (OKE) στο bankingnews: Δεν είναι μόνο δημοσιονομικό πρόβλημα το Ασφαλιστικό

Γ. Βερνίκος (OKE) στο bankingnews: Δεν είναι μόνο δημοσιονομικό πρόβλημα το Ασφαλιστικό
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γιώργος Βερνίκος, αναγνώρισε ότι η κατάσταση του Ασφαλιστικού είναι μια δύσκολη υπόθεση
“Πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη τα πράγματα δεν είναι εύκολα”.
Τη δήλωση αυτή έκανε στο bankingnews,  ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ) κ. Γιώργος Βερνίκος και γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος να σημειωθεί αποδέχθηκε μια ακόμη πρόκληση να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της ΟΚΕ σε μία δύσκολη στιγμή για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.

 Ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε: “Άλλο είναι η ανάγνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων κι άλλο είναι η ανάγνωση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Απαιτείται μια έντιμη συμμετοχή από όλους τους φορείς της  ΟΚΕ.
Αναγνώρισε ότι η κατάσταση του Ασφαλιστικού είναι μια δύσκολη υπόθεση και κάλεσε όλους να δουν  τον εαυτό τους στο καθρέφτη.
Ο κ. Βερνίκος υποστηρίζει ότι το Ασφαλιστικό θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο ως δημοσιονομικό πρόβλημα.
Το Ασφαλιστικό θα είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας τους επόμενους μήνες και το κοινοβουλευτικό σώμα  θα “φωτίσει” μόνο τη δημοσιονομική πλευρά του θέματος.
Η  ΟΚΕ θα διατυπώσει γνώμες έτσι ώστε να περιορισθούν τα αρνητικά σημεία και να αναδειχθούν τα θετικά.
Τι μελετά η ΟΚΕ
Τα θέματα επί των οποίων επιφυλάσσεται να απαντήσει η ΟΚΕ μέχρι να εξειδικευθούν οι αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι τα εξής:
1. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.
2. Η εθνική σύνταξη.
3. Η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και το ζήτημα των κοινωνικών πόρων.
4. Η αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος των επικουρικών ταμείων από τη «ρήτρα βιωσιμότητας».
5. Η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η δημιουργία ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων.
6. Η έλλειψη προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα γίνει ο εξορθολογισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Στο σχέδιο γνώμης της ΟΚΕ επισημαίνεται ότι η καθιέρωση ενός ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και των εισφορών είναι «μία ενδιαφέρουσα πρόταση». Η Επιτροπή, όμως, επισημαίνει ότι «η αξιολόγηση μιας τέτοιας πρότασης προϋποθέτει, πρώτον, τον προσδιορισμό αυτού του τρόπου και δεύτερον, διευκρίνιση για το εάν αυτή η πρόταση θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους (κάτι που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα πολλάκις θιγέντα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα) ή αυτούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης».
Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι «οι μέχρι τώρα αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της τελευταίας εξαετίας αφορούσαν μόνο όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 1/1/2015 (και μετά τις αλλαγές του Αυγούστου του 2015 αφορούν και όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/9/2015) και μόνο για το τμήμα της σύνταξης που αφορά τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2011 και μετά Εθνική σύνταξη:
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση των συντάξεων, επισημαίνεται ότι δεν «διευκρινίζεται το ζήτημα της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και ειδικότερα του ύψους της συμμετοχής του πέραν της καταβολής της εθνικής σύνταξης, μολονότι διευκρινίζεται ότι η κρατική εγγύηση αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση».
Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος: Δεν παρέχονται περισσότερες διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενο αντικατάστασης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τη ρήτρα βιωσιμότητας
Ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης: Δεν διευκρινίζεται σε τι συνίσταται η «ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω (και της δημιουργίας) ενός ενιαίου συστήματος.
Στο σχέδιο γνώμης της ΟΚΕ, η σφαιρική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος πρέπει να περιλάβει και άλλα ζητήματα.
Ενδεικτικά αναφέρεται η ανάγκη συντονισμού της προσπάθειας αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής με αυτή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (δημιουργία κοινών ελεγκτικών μηχανισμών, ενοποίηση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ κ.λπ.), εντοπισμός στη δαιδαλώδη νομοθεσία και επανεξέταση των διατάξεων.

(πρώτη ενημέρωση 21 Δεκεμβρίου 2015, 00:21)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης