Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αρνητικό το 2015, καθοριστικό το 2016 για κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα – Ή αλλάζει ή βουλιάζει

Αρνητικό το 2015, καθοριστικό το 2016 για κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα – Ή αλλάζει ή βουλιάζει
Τα τεράστια προβλήματα και προκλήσεις απαιτούν συνεννόηση, συναίνεση και βιώσιμες λύσεις
Το 2016 θα είναι καθοριστικό για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εντός του νέου έτους ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι θα προχωρήσουν σε συνέδρια.
Το 2015 όμως κλείνει με αρνητικό πρόσημο για όλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τους ΑΝΕΛ) μπορεί να κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και να ανέλαβε την εξουσία αλλά κάθε άλλο παρά πολιτικά κυρίαρχος μπορεί να θεωρηθεί.
Η ελπίδα για πολιτική αλλαγή και ανανέωση, για άλλους πολιτικούς δρόμους έχει ήδη εξελιχθεί σε απογοήτευση, μια και συνεχείς είναι οι διαψεύσεις σε υποσχέσεις και εξαγγελίες για κάτι διαφορετικό.
Η ΝΔ, η οποία προσπαθεί να βρει τον επόμενο αρχηγό της και το βηματισμό της, είναι ένα βήμα πριν από την απόλυτη πολιτική παράλυση και ανυποληψία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει κάνει αντιμνημονιακή στροφή και καταψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι!
Στην ίδια μοίρα και οι έτερες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Το Ποτάμι.
Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οριστικά τον πολιτικό του κύκλο και πρέπει να βρει νέους πολιτικούς δρόμους για να έχει μέλλον, ενώ Το Ποτάμι, η πιο πρόσφατη «ελπίδα» για κάτι «πολιτικά νέο» δεν έχει πείσει κανέναν ότι μπορεί πράγματι να αποτελέσει τη διαφορά.
Πρόκειται για τις δυνάμεις, οι οποίες θα κληθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αναλάβουν ή να έχουν τον πρώτο λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας, σε περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση δεν τα καταφέρει σε λίγες μόλις εβδομάδες με το ασφαλιστικό, τη φορολόγηση των αγροτών και τα υπόλοιπα επώδυνα μέτρα.
Όλα όμως είναι σε βάρος τους.
Οι δανειστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους κυβερνώντες και στις λοιπές πολιτικές δυνάμεις.
Οι πολίτες, οι οποίοι πλέον δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για το τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει, δηλώνουν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις του πολιτικού συστήματος και δεν ξέρουν πλέον ποιον να εμπιστευτούν.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ μιας ευρύτερης κυβέρνησης.
Διότι δεν αντέχουν άλλο με αυτήν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.
Η κοινή γνώμη θέλει να ξεμπερδεύει με αυτό το «μαρτύριο» των τελευταίων έξι ετών.
Οι περίπου 850.000 οικογένειες που έχουν έναν ή κανέναν εργαζόμενο είναι προφανές ότι απαιτούν λύσεις.
Λύσεις βιώσιμες που θα είναι προϊόν συνεννόησης, συναίνεσης ή συνεργασίας.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την κυβέρνηση και τις λοιπές κυρίαρχες και φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με ταυτόχρονες τεράστιες προκλήσεις.
Το πώς θα τις διαχειριστούν θα κρίνουν και το μέλλον τους.
Ίσως η ρήση του «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Τουλάχιστον για το πολιτικό σύστημα…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης