Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναγνωστοπούλου: Τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας πρέπει να αλλάξουν - Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν είναι καιροσκοπισμός

Αναγνωστοπούλου: Τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας πρέπει να αλλάξουν - Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν είναι καιροσκοπισμός
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σια Αναγνωστοπούλου, δηλώσε στην Ελλάδα «εθνική ιστορία θεωρείται ό,τι κάποιοι έχουν επιβάλει»
«Τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας πρέπει να αλλάξουν», τονίζει σε συνέντευξη της, στην "Καθημερινή" η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σια Αναγνωστοπούλου, η οποία και αναφέρει πως «πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο».
Για την ενασχόλησή της με την πολιτική δηλώνει ότι η κρίση την οδήγησε να θέσει υποψηφιότητα, ξεκινώντας από τις Ευρωεκλογές του 2014 και ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά και ότι «παρότι είμαι απόλυτα αντίθετη ιδεολογικά με τους ΑΝΕΛ, είδα μια εντιμότητα από την πλευρά τους.
Οι ΑΝΕΛ δεν ζήτησαν ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην περάσει κάποιο θέμα στη Βουλή για να μας στηρίξουν.
Οπότε η επιλογή των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικός καιροσκοπισμός».
Η ίδια για τα σχολικά ιστορικά βιβλία δηλώνει, ότι «πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο».
Κατά την ίδια, στην Ελλάδα «εθνική ιστορία θεωρείται ό,τι κάποιοι έχουν επιβάλει . Δηλαδή αυτό που οι ίδιοι θεωρούν πως αποτελεί την εθνική ιστορία των Ελλήνων». Ακόμη, η κ. Αναγνωστοπούλου παρουσιάζοντας τη διαφορά ιστορικής και εθνικής ταυτότητας, σημειώνει ότι ο εθνικιστής έχει «τη μανία ότι τα κατορθώματα του έθνους του, αποτελούν εθνική ιδιομορφία».
Όπως αναφέρει «ο εθνικιστής θεωρεί ότι ο Κολοκοτρώνης υπήρξε επειδή ήταν Έλληνας και επειδή ο ηρωισμός είναι ίδιον της φυλής, ενώ ο ιστορικός τον κατατάσσει ως ηρωική μορφή μιας ευρωπαϊκής περιόδου επαναστάσεων».
Μεταξύ άλλων, η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρει ότι στη δημόσια ιστορία το σχολείο ως δημόσιο αγαθό είναι προϊόν του έθνους-κράτους.
Σχετικά με την υπόθεση της Μ. Ρεπούση, η οποία είχε εκφράσει παρεμφερείς απόψεις η κ. Αναγνωστοπούλου, σημειώνει  «φοβήθηκα τον φανατισμό που έστησε έναν άνθρωπο στον τοίχο με τάση απομόνωσής του ως εθνικό προδότη».
Σε ότι αφορά την στάση της απέναντι στα Συμβούλια η υπουργός τονίζει ότι «αυτό για το οποίο υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκαν τα Συμβούλια στην Ελλάδα, δηλαδή να βοηθήσουν στην εξεύρεση πόρων για το ΑΕΙ, δεν το έκαναν», ενώ «σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν αντιδημοκρατικά στο θέμα της προεπιλογής υποψηφίων πρυτάνεων».
Συχνά αδυνατούσαν να συνεδριάσουν λόγω της απουσίας πολλών μελών τους στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή εντός των ΑΕΙ δημιουργήθηκε μια δυσλειτουργική δυαρχία ανάμεσα στον πρύτανη και το Συμβούλιο".
Σημειώνει δε, πως στον εθνικό διάλογο για την παιδεία θα τεθεί το ζήτημα των Συμβουλίων και ο ρόλος τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης