Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ανοδική ώθηση στις διεθνείς αγορές από την αύξηση των επιτοκίων της Fed - Ικανοποιημένοι οι επενδυτές

FT: Ανοδική ώθηση στις διεθνείς αγορές από την αύξηση των επιτοκίων της Fed - Ικανοποιημένοι οι επενδυτές
«Οι αγορές είναι χαρούμενες», είπε ο Jeremy Baskin της AXA Rosenberg
Την εκτίμηση ότι οι διεθνείς αγορές χαιρέτισαν με ανακούφιση την αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διατυπώνει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα Financial Times, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Ειδικότερα, τονίζει ότι οι διεθνείς αγορές «αγκάλιασαν» το τέλος της νομισματικής πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, με τις μετοχές να καταγράφουν κέρδη και τις ανησυχίες ότι οι επενδυτές θα φοβόντουσαν τα υψηλότερα επιτόκια να εξασθενούν.
Παράλληλα, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων, στον απόηχο της ιστορικής Τετάρτης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την πρώτη σχεδόν μετά μια δεκαετία, η οποία εντούτοις «έριξε» τις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και τον δείκτη S&P 500.
Ειδικότερα, ο S&P 500 καταγράφει σήμερα απώλειες κοντά στο 1%.
Ωστόσο, οι διεθνείς αγορές καλωσόρισαν το τέλος της αβεβαιότητας, μετά την απόφαση της Fed, καθώς εδώ και χρόνια υπήρχε η ανησυχία ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ έχει «κακοδιαχειριστεί», σε σημείο να απειλείται η παγκόσμια κοινότητα με νέα οικονομική κρίση.
Οι διαχειριστές των funds επεσήμαναν ότι οι θετικές πρώτες, τουλάχιστον, αντιδράσεις στην απόφαση της Janet Yellen, πρόεδρου της Fed, και των συνεργατών της αποδεικνύουν ότι η Fed κατάφερε να αυξήσει τα επιτόκια, χωρίς το χάος που ακολουθεί το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης.
«Δυσκολεύομαι να δω σε τι έκαναν λάθος», είπε ο Robert Michele, επικεφαλής επενδύσεων της JP Morgan, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μεγάλη ανακούφιση».
Ο δείκτης Eurofirst 300 σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ και ο γερμανικός Dax, αλλά και οι κύριοι δείκτες σε Κίνα και Ιαπωνία αυξήθηκαν.
Τα χρηματιστήρια στις αναδυόμενες οικονομίες, που έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις τα τελευταία χρόνια, επίσης κατέγραψαν άνοδο, παρά το ράλι του δολαρίου.
Μάλιστα, ο FTSE Emerging Index «σκαρφάλωσε» 1,2%, η καλύτερη πορεία εδώ και ένα μήνα.
Παράλληλα και οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν ήπια στην απόφαση της Fed, μειώνοντας το κόστος δανεισμού στις κυριότερες χώρες, αλλά και ο δείκτης «Move», που απηχεί τον φόβο στην αγορά ομολόγων, υποχώρησε σημαντικά.
«Οι αγορές είναι χαρούμενες», είπε ο Jeremy Baskin της AXA Rosenberg, καθώς «αυτή ήταν η καλύτερη κίνηση της Fed από τη λειτουργία της και υπάρχει ανακούφιση που επιτέλους την έκανε».
Οι FT σημειώνουν πως οι επενδυτές αναθεώρησαν τις προβλέψεις της για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο παραμένει μεγάλη η απόκλιση μεταξύ του «δρόμου» που προβλέπουν οι αγορές και του «δρόμου» που «σηματοδοτεί» για το 2016 η ίδια η Fed.
«Εκτιμώ πως η Fed θα είναι πολύ επιφυλακτική», σημείωσε ο Baskin, υπενθυμίζοντας ότι «την επόμενη χρονιά θα διεξαχθούν εκλογές στις ΗΠΑ… H Fed δεν θα “κυνηγήσει” τυφλά τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων».
Οι επενδυτές επισημαίνουν πάντως ότι οι προβλέψεις έχουν αποδειχθεί υπεραισιόδοξες τα τελευταία χρόνια, εν αντιθέσει με τις αγορές που έχουν αποδειχθεί πιο ακριβείς.
«Ενδέχεται να βρισκόμαστε στο σημείο καμπής, όπου οι αγορές λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τις προβλέψεις της Fed από ο,τι τις δικές τους», υποστηρίζει πάντως ο Luke Bartholomew της Aberdeen Asset Management.

Fed-rate-chart-600px

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης