Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ώρα της αλήθειας για τη FED – Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 0,25% - Ένας χρήσιμος οδηγός από τους FT

Η ώρα της αλήθειας για τη FED – Αναμένεται αύξηση επιτοκίων 0,25% - Ένας χρήσιμος οδηγός από τους FT
Σε έξι βασικά ερωτήματα, ενόψει της συνεδρίασης της Fed, απαντά η βρετανική εφημερίδα
Την εκτίμηση ότι η νομισματική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed) θα ανακοινώσει σήμερα, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων διατυπώνουν οι οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Εφόσον οι αξιωματούχοι της FOMC προχωρήσουν τελικά στην εν λόγω απόφαση, οι FT επισημαίνουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2006.
Ο τότε πρόεδρος Ben Bernanke, ο οποίος βρισκόταν στο «τιμόνι» της Fed μόλις πέντε μήνες, είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 5,25%.
Η απόφαση της FOMC αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον (στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ενώ αναμένεται να συνοδευτεί από τις τελευταίες εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία.
Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Αυτά σημειώνει η βρετανική εφημερίδα και στη συνέχεια δημοσιεύει έναν «οδηγό έξι ερωταπαντήσεων» σχετικά με τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed:

Τι αναμένουμε;
Οι 10 αξιωματούχοι της Fed που καθορίζουν τη νομισματική πολιτική της τράπεζας αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25%, στο 0,25-0,50% από 0-0,25% που βρίσκεται σήμερα.

Αν οι αξιωματούχοι προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, πως θα την αιτιολογήσουν;
Εδώ και καιρό οι αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει ότι οι αποφάσεις του καθορίζονται από την κατάσταση της οικονομία, οπότε αναμένεται να τονίσουν τη θετική πορεία την αμερικανικής οικονομίας από την κρίση του 2009 και έπειτα.
Τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας (+211.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο), αλλά και για τον πληθωρισμό (με τον δομικό πληθωρισμό να αγγίζει το +25 τον περασμένο μήνα) ενδέχεται να έχουν δώσει στους αξιωματούχους την ώθηση που περίμεναν για να αυξήσουν τα επιτόκια.

Τι ρυθμό αύξησης των επιτοκίων να αναμένουμε;
Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι πιο σημαντικός από τον χρόνο της πρώτης αύξησης αυτών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Fed.
Εφόσον αποφασιστεί σήμερα (16/12) η αύξηση των επιτοκίων, ο ρυθμός της ποσοτικής σύσφιγξης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να «δείξουν» ότι ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων θα είναι σταδιακός.
Θα μπορούσαν για παράδειγμα να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε θα είναι στο υψηλότερο σημείο του το επιτόκιο, με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs να αναμένουν αυτή την κίνηση.
Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής της JP Morgan, Michael Feroli, εκτιμά ότι η Yellen θα χρησιμοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου για να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους τα επιτόκια θα αυξηθούν αργά.
Θα μπορούσε να επισημάνει την αντίσταση τόσο για τον πληθωρισμό, όσο και για την ανάπτυξη λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου, καθώς και την κατανοητή επιθυμία των υπαλλήλων να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της αύξησης στην οικονομία.

Οπότε αν τα επιτόκια αυξηθούν θα πρόκειται για μια «ήπια αύξηση»;
Η «ήπια αύξηση» είναι το αγαπημένο σύνθημα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς αποτυπώνει τη νοοτροπία μιας κεντρικής τράπεζας που θέλει να άρει τις τιμές των επιτοκίων από το μηδέν, αλλά, ειλικρινά, δεν θέλει να κάνει τίποτα πέρα από αυτό.
Και ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα είναι ιδιαιτέρως προσεκτική για να μην σηματοδοτήσει μια γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, οι περισσότεροι πιστεύουν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα δώσει έμφαση στο ότι οι ενέργειές της εξαρτώνται από την οικονομία.
Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν «χαζή», σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Royal Bank of Canada, οι οποίοι προβλέπουν ότι, με τον πληθωρισμό σε καλά επίπεδα και το ποσοστό ανεργίας κάτω του 5%, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Fed το 2016 να άρει τα επιτόκια πολύ πιο γρήγορα από ό, τι - και οι επενδυτές - αναμένουν.
Σε περίπτωση που αυξήσουν τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να δημοσιεύσει μια ξεχωριστή δήλωση στην οποία θα αναλύει τα εργαλεία με τα οποία θα το πράξει.

Τι αναμένουμε στη συνέντευξη Τύπου;
Η συνέντευξη Τύπου θα δώσει στην πρόεδρο της Fed, Janet Yellen, το κατάλληλο τρόπο να εκθέσει την οπτική της τράπεζας για το «εδώ και τώρα».
Για παράδειγμα θα αναφέρει αν ανησυχεί για την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Τι γίνεται με τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα και ποια είναι η άποψή της για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;
Αν η Fed εκπλήξει τις αγορές και δεν αυξήσει τα επιτόκια, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Αν αυξήσει τα επιτόκια πολλά θα κριθούν από τη συνολική εκτίμηση για την οικονομία, αλλά και την ομιλία της Yellen.
Με ευρύτερους όρους, το δολάριο έχει ωφεληθεί από την προοπτική της αύξησης των επιτοκίων, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν αντιδράσει αρνητικά.
Η Wall Street εμφανίζεται αναποφάσιστη.
Σοβαρότερη θα είναι η αντίδραση των αγορών αν η Fed τις εκπλήξει «επιθετικά», ήτοι αν δώσει σήμα για αύξηση των επιτοκίων ταχύτερη του αναμενόμενου.
Ο Alan Ruskin, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, λέει ότι «η οικονομική προοπτική δεν έχει αλλάξει πολύ (από την τελευταία προβλέψεις της Fed τον Σεπτέμβριο), οπότε υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ότι το σήμα για το 2016 δεν θα είναι όσο ήπιο ελπίζουν οι αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης