Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση εγγυάται όλες τις καταθέσεις της τράπεζας Banif

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση εγγυάται όλες τις καταθέσεις της τράπεζας Banif
Το πορτογαλικό δημόσιο πρέπει να έχει πωλήσει το 60% των μετοχών της τράπεζας μέχρι το τέλος του έτους
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa, εγγυήθηκε σήμερα ότι όλες οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας Banif είναι πλήρως διασφαλισμένες.
«Η διαδικασία της Banif εξακολουθεί να αποτιμάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η διαδικασία πώλησής της συνεχίζει την πορεία της και σε κάθε περίπτωση, το κράτος εγγυάται πάντα την πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων, ανεξαρτήτως του ύψους τους», τόνισε ο Antonio Costa, μετά τη συνάντηση που είχε με όλα τα κόμματα που έχουν παρουσία στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αναλυθεί η λεπτή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τράπεζα.
Η Banif έχει διορία μέχρι τα τέλη του 2015 να πωλήσει το 60% των μετοχών της, που βρίσκονται στα χέρια του πορτογαλικού κράτους, το οποίο αποτελεί τον πλειοψηφούντα μέτοχο μετά τις ενέσεις κεφαλαίου ύψους 1,1 δισ. ευρώ στην τράπεζα το 2012.
Αν δεν γίνει αυτή η πώληση, οι μέτοχοι και οι καταθέτες της τράπεζας με περισσότερα από 100.000 ευρώ θα μπορούσαν να χάσουν μέρος του κεφαλαίου τους, καθώς από το νέο έτος θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες.
Από την πλευρά του ο διοικητής της Banif, Jorge Tome, έχει ζητήσει ψυχραιμία από τους πελάτες της και δήλωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κλείσει η πώληση: «Έχουμε έξι υποψηφίου και όλα υποδηλώνουν ότι θα λάβουμε πολλές προτάσεις ήδη αυτή την εβδομάδα», εξήγησε.
Ο… σεισμός στην Banif, την όγδοη σε μέγεθος πορτογαλική τράπεζα σε μετοχές, ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, όταν το πορτογαλικό κανάλι TVI μετέδωσε ότι είναι βέβαιη η παρέμβαση του κράτους στην τράπεζα και η άμεση ένταξή της στη δημόσια Caixa Geral de Depositos, από τη στιγμή που θα αφαιρεθούν τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού.
Από την πλευρά της η Banif ανακοίνωσε νομικά μέτρα εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού, κατηγορώντας το για ανεπανόρθωτη ζημία που προκλήθηκε από τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκαν οι πληροφορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης