Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοινή επιστολή Τόσκα-Μουζάλα προς Αβραμόπουλο με θέμα το μεταναστευτικό - Έμφαση σε Shengen και Frontex

Κοινή επιστολή Τόσκα-Μουζάλα προς Αβραμόπουλο με θέμα το μεταναστευτικό - Έμφαση σε Shengen και Frontex
Ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου οι δύο αναπληρωτές υπουργοί παραθέτουν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό
Κοινή επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο έστειλαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στην οποία κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ζώνης Shengen.
«Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την ενότητα και την αλληλεγγύη της Ελλάδας.
Οι κανονισμοί πρέπει να αναθεωρηθούν εκ βάθρων ώστε το σύστημα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης να μετατραπεί σε ένα δίκαιο σύστημα κατανομής όσων αιτούνται άσυλο, με αντικειμενικά κριτήρια, μειώνοντας τη σημασία του κριτηρίου της χώρας εισόδου, και αναβαθμίζοντας το κριτήριο που θα δίνει έμφαση στην επανένωση οικογενειών και την προσωπική επιθυμία των προσφύγων για τη χώρα διαμονής τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Και συνεχίζουν «η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων στο εσωτερικό της ζώνης Shengen είναι ουσιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21 της Συνθήκης της Λισαβόνας).
Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη, όταν εξετάζονται οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης, να μη φείδεται κανείς προσπαθειών προκειμένου να διασφαλίσει αυτή τη θεμελιώδη αρχή που αποτελεί μέρος της ίδιας μας της ταυτότητας ως Ένωση.
Σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να εξεύρουμε την ενδεδειγμένη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας».
Αναφορικά με την Frontex και την πρόταση για την αντικατάσταση της από μία Ευρωπαϊκή και Συνοριοφυλακή που θα παρουσιάσει επισήμως την Τρίτη η Κομισιόν, οι υπουργοί υπογραμμίζουν ότι η απόφαση του Οκτωβρίου για την ενίσχυση της δικαιοδοσίας της «σέβεται απολύτως την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών».
Υποστηρίζουν ότι «ο Κανονισμός της Frontex προβλέπει πρωτοβουλία και συγκατάθεση του κράτους-μέλους που αιτείται τη συνδρομή της προκειμένου να αποφασισθεί, σχεδιασθεί και εκτελεσθεί μια επιχείρηση».
«Αυτή η αρχή αντανακλάται σε πολυάριθμα άρθρα τους Κανονισμού και απηχεί τη λογική πίσω από την αρχή της αλληλεγγύης (άρθρο 222 της Συνθήκης της Λισαβόνας), οπότε είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι αρχές της πρωτοβουλίας και της συγκατάθεσης, ιδίως αφότου οι αποφάσεις στο πλαίσιο του Οργάνου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία» καταλήγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης