Deutsche Welle: Γερμανία και Ισραήλ επιβεβαιώνουν τις σχέσεις φιλίας που διατηρούν εδώ και 50 χρόνια

Deutsche Welle: Γερμανία και Ισραήλ επιβεβαιώνουν τις σχέσεις φιλίας που διατηρούν εδώ και 50 χρόνια
Επίσκεψη του γερμανού προέδρου Joachim Gauck στο Ισραήλ - Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο 
Είναι μύθος και ιστορικό λάθος η εντύπωση ότι η Γερμανία δεν διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ.
Μετά το τέλος του ΒΠΠ και τη δημιουργία του Κράτος του Ισραήλ οι δύο χώρες έβαλαν νερό στο κρασί τους και δημιούργησαν μια στενή σχέση που βασιζόταν στις επιχειρήσεις.
«Σήμερα είναι μια ακόμη ιστορική στιγμή» όπως αναφέρει η Deutsche Welle καθώς ο πρόεδρος της Γερμανίας  επισκέπτεται το Ισραήλ για τα 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και επιβεβαιώνει τους αδιαφιλονίκητους δεσμούς φιλίας.
«Έχουμε πετύχει τόσα πολλά.
Ας εργαστούμε για να μην τα απολέσουμε και να μείνουμε μαζί».
Αυτή την ευχή διετύπωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauckμε αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τότε που η Γερμανία και το Ισραήλ συνήψαν διπλωματικές σχέσεις.
Ήταν μία σύντομη επίσκεψη σε καιρούς δύσκολους και ανήσυχους.
Τους τελευταίους μήνες επικρατεί ένταση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Οι επιθέσεις με μαχαίρι σε Ισραηλινούς είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ισραήλ Reuven Rivlin, ο Joachim Gauck τόνισε:
«Μας πληγώνει και εμάς τους Γερμανούς, όταν συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ισραηλινούς πολίτες.
Μας προκαλεί συγκίνηση. Και σας εκφράζω τη συμπόνια μου».
Στην τρομοκρατία αναφέρθηκε και ο ισραηλινός πρόεδρος Reuven Rivlin:
«Η βία, η έλλειψη ανεκτικότητας και ο θρησκευτικός διωγμός εμφανίζονται και πάλι καθημερινά στους δρόμους στην Ευρώπη και στην Ιερουσαλήμ».
Από την πλευρά του ο Joachim Gauck τονίζει ότι και ο ίδιος αντιμετωπίζει πλέον με διαφορετική ματιά την απειλή της βίας και της τρομοκρατίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ίδια την Ευρώπη.
«Το αισθάνομαι και εγώ ο ίδιος: τώρα, που η τρομοκρατία βρίσκεται πιο κοντά μας στη δυτική Ευρώπη, μπορώ καλύτερα να αντιληφθώ την απειλή που βιώνουν οι Ισραηλινοί επί δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτήν την επίσκεψη ωστόσο, άλλο είναι το ζητούμενο: να επιβεβαιώσουν και να εορτάσουν οι δύο χώρες μία φιλία 50 ετών, την οποία πολλοί, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος Joachim Gauck, αποκαλούν «θαύμα».
Αποκορύφωμα των εορτασμών είναι η συναυλία της Ορχήστρας Gewandhaus και της Χορωδίας του Αγίου Θωμά της Λειψίας στην Όπερα του Ισραήλ με το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
«Φαντάζομαι ότι ο γερμανικός λαός σας χαιρετά μέσα από την καρδιά του με τη μουσική αυτή.
Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και υψηλής ποιότητας μουσικά έργα στη Γερμανία» ανέφερε ο Joachim Gauck και έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από το ισραηλινό κοινό.
Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στη συναυλία.
Για τον πρόεδρο του Ισραήλ η μουσική προσφέρει μία μοναδική δυνατότητα για να μάθουμε να «ακούμε ο ένας τον άλλον», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
«Δεν είναι απλή υπόθεση οι σχέσεις του Ισραήλ και της Γερμανίας και ποτέ δεν θα είναι» ανέφερε ο Reuven Rivlin. Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα, καθώς απαιτείται συνεχής προσπάθεια και διακριτικότητα.

Μήνυμα στη νέα γενιά των δύο χωρών

Με ευχάριστη διάθεση και ζωηρό βήμα προσήλθε ο πρόεδρος της Γερμανίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ το βράδυ της Κυριακής, όπου τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.
Το μήνυμά του απευθύνεται στη νέα γενιά και ιδιαίτερα στη φοιτητική νεολαία:
«Εύχομαι εσείς, που θα κατευθύνετε στο μέλλον τις τύχες της χώρας σας, να έχετε όσο ελπίδα και δύναμη χρειάζεται, για να γίνει πραγματικότητα και στη χώρα σας αυτό που οι άνθρωποι επιθυμούν σε όλον τον κόσμο: μία ζωή με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια, για όλους» ανέφερε ο Joachim Gauck, για να συμπληρώσει τα εξής:
«Εύχομαι οι Εβραίοι και οι Παλαιστίνιοι να καταφέρουν επιτέλους να τερματίσουν τον ατελείωτο κύκλο της βίας και να βρουν, αυτόνομα και ελεύθερα, τον δρόμο για να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον».
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Joachim Gauck αναφέρθηκε και σε κάποιες δυσαρμονίες που παρατηρούνται στις διμερείς σχέσεις.
Πρόκειται κυρίως για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στη διαπραγμάτευση της οποίας συμμετείχε ενεργά και η Γερμανία.
«Όταν η Γερμανία συνεισφέρει κατ αυτόν τον τρόπο, δεν στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του Ισραήλ.
Δεν πρόκειται περί ηττοπάθειας ή υποχώρησης.
Πρόκειται για τη θέλησή μας να διαμορφώσουμε τα πράγματα και να επωμιστούμε ευθύνη», τόνισε ο Joachim Gauck. Επιπλέον εξέφρασε τη «χαρά» του για το γεγονός ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu διαβεβαιώνει πως θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Γερμανίας, «η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί αδιαφιλονίκητους δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS