Πολιτική

Bloomberg: Σε ένα ακόμη έτος κρίσης οδεύει η Ελλάδα – Οι πληγές του κόσμου συνωστίζονται στις ακτές της

Bloomberg: Σε ένα ακόμη έτος κρίσης οδεύει η Ελλάδα – Οι πληγές του κόσμου συνωστίζονται στις ακτές της
«Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τη ζώνη κινδύνου», επισημαίνει ο Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος ηγήθηκε μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα το 2012
Καθώς τελειώνει το 2015 και οδεύουμε προς το 2016, η Ελλάδα, εξαρτώμενη από τα διεθνή κεφάλαια διάσωσης από το 2010 και με το προσφυγικό να την πλήττει, είναι το «μαλακό υπογάστριο» της Γηραιάς Ηπείρου, που παλεύει να δώσει καταφύγιο σε περίπου 900.000 αιτούντες άσυλο.
Η Ελλάδα, επισημαίνεται σε άρθρο του Bloomberg, παραμένει ευάλωτη στην οικονομική καταστροφή καθώς είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στον χείμαρρο των ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές.
«Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τη ζώνη κινδύνου», επισημαίνει ο Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος ηγήθηκε μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα το 2012, προσθέτοντας ότι τους προσεχείς μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι.
Ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, η οικονομία της χώρας είναι ακόμη χαοτική, επισημαίνει το Bloomberg και αναφέρει τους περιορισμούς στις αποσύρσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες, τις περικοπές στις συντάξεις και το υψηλό ποσοστό ανεργίας που κυμαίνεται πέριξ του 25%.
Η κυβέρνηση από την άλλη στηρίζεται σε μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τους απαραίτητους νόμους που συνδέονται με το πρόγραμμα, αλλά τουλάχιστον υπήρξε μια συμφωνία και τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης ρέουν στη χώρα.

Το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας


Οι ευρωπαίοι ηγέτες εδώ και καιρό έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αναχαίτιση της ροής ανθρώπων από τον πόλεμο στη Συρία και μαζί με αυτούς, πιθανούς τρομοκράτες.
Οι συνοριακοί έλεγχοι μετά το αιματοκύλισμα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ουσιαστικά παραβιάζουν τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν για την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων χωρίς τη χρήση διαβατηρίων.


Η παράλληλη κρίση στην Ελλάδα
Αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων – Ξεπέρασαν τις 740.000 μέχρι τον Νοέμβριο του 2015


Η ελληνική ακτοφυλακή είναι στην πρώτη γραμμή των συσσωρευμένων πληγών της Ευρώπης.
Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν, ενώ οι περικοπές δαπανών σημαίνει ότι η πληρωμή για καύσιμα και εξοπλισμό γίνεται δυσκολότερη.
Η Ελλάδα έχει δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ από τον ιδιαίτερα σφιχτό προϋπολογισμό της για τη διάσωση των προσφύγων, παρέχοντάς τους στέγη, τροφή και φροντίδα υγείας, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας.
Η χώρα τώρα αρχίζει να έχει πρόσβαση στα χρήματα από την Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι αρκετό, σημείωσε.
Όπως σημειώνει ο Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Αθηναίων, η Ελλάδα απέτυχε να δημιουργήσει επαρκή πολιτική συναίνεση για να αντιμετωπίσει την οικονομική καταστροφή και εκτιμά ότι οι προοπτικές για τη χώρα δεν είναι καλές το 2016, οδεύοντας σε ένα ακόμη έτος κακουχιών.
«Βλέπω τα πράγματα να γίνονται πάλι ζοφερά», σημειώνει ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας ότι «έχω μάθει να ζω σε μια αέναη κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης