Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την τιμή του πετρελαίου το 2016 – Στα 60 δολ. «βλέπει» το Brent

Barclays: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την τιμή του πετρελαίου το 2016 – Στα 60 δολ. «βλέπει» το Brent
Το αμερικανικό αργό εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα 56 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος
Καθώς οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ ετοιμάζονται να συναντηθούν στη Βιέννη, την Παρασκευή, οι αναλυτές της Barclays εκφράζουν αμφιβολία αν από αυτή θα προκύψει κάτι ουσιαστικό για τον «μαύρο χρυσό», που θα μπορούσε να αλλάξει τα θεμελιώδη για την υποτονική αγορά πετρελαίου.
Σε σχετικό σημείωμά τους, οι αναλυτές τη Barclays σημειώνουν ότι είναι απίθανο οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, με αποτέλεσμα να αφεθούν οι τιμές του προϊόντος πιεσμένες.
Έτσι, η βρετανική τράπεζα προχωρά σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις τιμές του πετρελαίου το 2016, τόσο όσον αφορά το αμερικανικό αργό όσο και το Brent, περικόπτοντας κατά 3 ευρώ την τιμή τους έναντι των προηγούμενων προβλέψεών της, στα 56 και 60 δολάρια αντίστοιχα.
«Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, περικόψαμε τις εκτιμήσεις μας για τις τιμές του πετρελαίου και βάσει των χαμηλότερων προβλέψεών μας για το τέταρτο τρίμηνο για διαμόρφωση του Brent στα 47 δολάρια το βαρέλι, είμαστε λιγότερο "bullish" για τις τιμές του 2016 έναντι των εκτιμήσεών μας του Σεπτεμβρίου», επισημαίνεται.
«Τα επίπεδα των αποθεμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, αυξάνοντας το μαξιλάρι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2016», σημειώνει η Barclays.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν να διολισθαίνουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2014, οι συμμετέχοντες στην αγορά εκτιμούσαν ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρούσε σε μείωση της παραγωγής για να υπερασπιστεί τις τιμές, όπως είχε κάνει και παλαιότερα.
Με λιγότερη προσφορά στην αγορά, οι τιμές τείνουν να αυξάνονται ώστε να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο ζήτησης.
Μόνον που αυτή τη φορά, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μην προβεί σε μια τέτοια κίνηση και να μην διακινδυνέψει να χάσει το μερίδιο αγοράς του, αφήνοντας άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ για παράδειγμα, να ενισχύσουν την παραγωγή τους όταν ο Οργανισμός θα αποφάσιζε μια μείωση παραγωγής.
Σύμφωνα με την Barclays, η τακτική του ΟΠΕΚ ήταν επιτυχής, καθώς ο Οργανισμός κέρδισε περίπου το 60% της αύξησης της ζήτησης από πέρυσι αυξάνοντας την παραγωγή, εις βάρος ωστόσο των εσόδων από τις εξαγωγές.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής, σημειώνει, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στην ανακοίνωση ίσως να υποδηλώνεται πώς ο ΟΠΕΚ κρίνει την επιτυχία της πολιτικής του.
Ωστόσο, ακόμη και ένας περισσότερο «bullish» τόνος από τους υπουργούς του ΟΠΕΚ στο περιθώριο της συνάντησης δεν θα αλλάξει τη θεμελιώδη ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, επισημαίνει η Barclays.
Πάντως, η βρετανική τράπεζα σημειώνει ότι αν και η αγορά φαίνεται πιο χαλαρή απ' ότι είχε προβλέψει για το δ' τρίμηνο, εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης θα βρει την ισορροπία της στα τέλη του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης