Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με αποκλεισμό από τη Συνθήκη Σένγκεν απειλεί την Ελλάδα η ΕΕ - Πρόταση για διετές πάγωμα - Σύνοδος Κορυφής στις 17/12

Με αποκλεισμό από τη Συνθήκη Σένγκεν απειλεί την Ελλάδα η ΕΕ - Πρόταση για διετές πάγωμα - Σύνοδος Κορυφής στις 17/12
Ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα και απειλές για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων
Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο την ίδια ώρα οι πληροφορίες  κάνουν λόγο για ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της Ε.Ε. ώστε να ισχυροποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των προσφυγικών ροών προς τα ευρωπαϊκά εδάφη.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αποκαλύπτει την πρόθεση αρκετών κρατών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα του χώρου για δύο χρόνια «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».
Το πάγωμα δεν αφορά μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά όποια χώρα κριθεί απαραίτητο να ενισχύσει τους ελέγχους και τη φύλαξη.
Άλλωστε όπως αναφέρεται, ήδη πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, έχουν επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους.
Επίσης προβλέπεται η άμεση αποστολή επιχειρησιακής ομάδας της FRONTEX στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα με τρίτες χώρες (rapid border intervention teams - (RABITs), ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.
Την ίδια ώρα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. απειλούν με ενεργοποίηση του άρθρου 19 της Συνθήκης, το οποίο προβλέπει προθεσμία τριών μηνών προς την Ελλάδα εν προκειμένω, για να συμμορφωθεί.
Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν συνοριακοί έλεγχοι.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και οι πιέσεις ασφυκτικές, με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Δεκεμβρίου να θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της Συνθήκης.

Διαψεύδει τα σενάρια η κυβέρνηση

 «Στο πλαίσιο της Ε.Ε. ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots - την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση οκτώ κρατών-μελών, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας».
Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε επίσης ότι «η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».
«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα, με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Παρέμβαση με αφορμή τα σενάρια για τη δημιουργία μιας «μικρής Σένγκεν» και τις πιέσεις για αποπομπή της Ελλάδας, πραγματοποίησε ο επίτροπος Μετανάστευση, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις» τονίζει σε δήλωσή του στην «Καθημερινή».
Ο κ. Αβραμόπουλος, στην παρέμβασή του, επισημαίνει πως «η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής.
Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα κράτη μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια».
Ο Έλληνας Επίτροπος στη δήλωσή του τονίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων» ενώ επεσήμανε πως μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.
«Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή» λέει ο κ. Αβραμόπουλος.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.
Σύμφωνα με κοινοτική πηγή ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Schengen», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η Ελλάδα στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): H Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Σένγκεν

Την θέση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Schengen διατυπώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης κατόπιν των σφοδρών επικρίσεων και «απειλών» που δέχεται από Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως «είναι επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο στα σύνορα».
Σημειώνεται πως σε χθεσινό της δημοσίευμα η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφερόταν στο ενδεχόμενο να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Schengen, εξαιτίας της κατάστασης στη Λέσβο, όπου «τα λεγόμενα hotspots παραμένουν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα οι αφιχθέντες στην Ελλάδα να εξακολουθούν να κατευθύνονται μαζικά προς τη βόρεια Ευρώπη».
Η εφημερίδα υποστήριζε ότι «ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην Ελλάδα, βρίσκεται στα ύψη».

Asselborn: Να αποφευχθεί με κάθε κόστος απομάκρυνση της Ελλάδας

Οι συζητήσεις περί «μίνι Σένγκεν» καταστρέφουν το πνεύμα της Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος μια απομάκρυνση της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Asselbron, «υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις», απορρίπτοντας οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι έδωσε τελεσίγραφο στην Αθήνα τη Δευτέρα όσον αφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού από την Σένγκεν.
Επίσης υπογράμμισε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις προόδους που έχει να επιδείξει η Ελλάδα όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για τη Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη Σένγκεν», επισήμανε αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε το σαββατοκύριακο ο σλοβάκος πρωθυπουργός, Robert Fico.
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος και γι' αυτό, ως την Παρασκευή, έχουμε ακόμη (...) μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει προόδους», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι δεν άσκησε καμία πίεση σε αξιωματούχους στην Αθήνα τη Δευτέρα.
«Νομίζω ότι ήταν εποικοδομητικό και ότι σημειώσαμε πρόοδο», σημείωσε, καταγγέλλοντας ότι αυτοί που μιλούν για αποκλεισμό της Ελλάδας ή για «μίνι-Σένγκεν» στον βορρά καταστρέφουν το πνεύμα της Ευρώπης.
«Εξακολουθεί να είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε, αλλά θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν πράγματι και να έχουν εμπιστοσύνη στους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε, ότι «καταφέραμε να ξεφορτωθούμε όλα τα προβλήματα» αναφερόμενος στον συντονισμό μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι «μου υποσχέθηκαν ότι ως την Παρασκευή αυτή η συνεργασία θα εφαρμοστεί».
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε το βάρος που πέφτει στους ώμους της Ελλάδας και για να το κάνουμε αυτό, όπως έχω επαναλάβει αρκετές φορές στους έλληνες φίλους μας, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. ή του ΟΗΕ είναι θεμελιώδης».
Ο Jean Asselborn φάνηκε εξάλλου επικριτικός όσον αφορά την αποτυχία άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. να δώσουν πόρους για να βοηθήσουν την Ελλάδα, είτε όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, είτε παρέχοντας μεθοριακούς φρουρούς.
Ο ίδιος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη συζήτηση στην Ολλανδία και αλλού για μια πολύ περιορισμένη ζώνη Σένγκεν, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για αυτές τις "μίνι Σένγκεν"».
«Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, να της δώσουμε άλλη μια κλωτσιά στο στομάχι ώστε να γίνει η Ευρώπη κάτι το αγνώριστο σε σχέση με την ιδέα μας για αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης